fredag 31 juli 2009

Bloggportalen och Darwin

Hittade idag något som kallas Bloggportalen på Aftonbladet, så jag registrerade bisbloggen där. Skiftande kvalitet minst sagt, men 301 bloggar i kategorin "bibliotek". Kolla själv:
http://bloggportalen.aftonbladet.se/BlogPortal/view/SubCategory?id=1&orderBy=&pager.offset=10
Idag när jag var med lillebror Per och hans lille adoptivson Matteus på Naturhistoriska museet i Stockholm kom jag att tänka på Darwin-jubileet, Darwin föddes 1809 och 1859 publicerades On the origin of species by means of natural selection. I väntrummet hos doktorn på Södersjukhuset kom jag sedan över en vacker bok av gamle fotografen Sven Gillsäter från Galapagos, de oerhört märkliga öar där Darwin gjorde sina största fynd. Och apropå det: Birgitta Forsman, en gång bibliotekarie och medlem av BiS, numera docent vid Göteborgs universitet, har skrivit en ganska så nyutkommen bok om Charles Darwin. Birgitta skriver också ett kapitel i den BiS-historik som snart kommer ut.
Mats Myrstener

onsdag 29 juli 2009

Enspråkig enfald

Danmark har sedan många år en mångspråkig portal för invånare med annat modersmål än svenska, www.finfo.dk har samhällsinformation såväl statlig som kommunal på tolv språk, nu har Finland en liknande portal på femton språk, www.Infopankki.fi.
Sverige hade tidigare www.sverige.se men den finns inte kvar ens på svenska utan är till största delen på engelska med ett mycket begränsat antal länkar och texter på andra språk och då i första hand franska, tyska, spanska och ryska. Sidan är alltså inte avsedd för invånare med annat modersmål än svenska utan för affärskontakter och turism.
Varken Stockholm, Göteborg eller Malmö har info på sina webbplatser på annat än svenska och engelska. Är det inte självklart att nödvändig samhällsinformation ska finnas lättillgänglig på de i landet mest frekventa språken? Det ältas mycket om misslyckad integrationspolitik, dags att göra något konkret, att se till att nykomna får en rimlig chans att få information om det svenska samhället, dess möjligheter och krav.

Ingrid Atlestam

söndag 26 juli 2009

Utan solidaritet inga folkbibliotek!

Läser att Malmö stadsbibliotek, som var först med att låna ut TV-spel, nu stoppat utlåningen på grund av allt för många stölder. Det har "försvunnit" spel för 100.000 kr bara under våren. Utlåningen startar igen så snart man hittat ett bättre stöldskydd, manuell utlåning är tydligen otänkbart i dessa robottider.
Stölder har förekommit på folkbibliotek åtminstone sedan man införde "öppna hyllor". Det finns två lösningar på detta problem, att dyrbart och eftertraktat material "får fötter", antingen slutar man köpa det eller annars förvarar man det "bakom ryggen". En tredje lösninge är givetvis att man accepterar ett stort svinn eller bara blundar för det
Det kommer alltid att finnas de som beter sig osolidariskt och snor av den gemensamma egndomen Om stölderna ökat i dessa den nya individualismens tidevarv vet jag inte, men onekligen finns det större värden att lägga beslag på nu med det digitala.
Folkbibliotek förutsätter och bygger på solidaritet, att vi förvarar och förvaltar en gemensam egendom som kan användas av var och en på sådana vilkor att alla kan få del av denna rikedom. Varför är vi så dåliga på att marknadsföra själva idén med folkbibliotek, denna geniala sociala innovation, som bygger på det ursocialistiska, från var och en efter förmåga till var och en efter behov.
Ingen biblioteksvisning, inga bokprat, inte en dag utan att nämna hur folkbibliotek och solidaritet hänger ihop såväl historiskt som nu och sedan!

Ingrid Atlestam

fredag 24 juli 2009

Om litteratur och litteratur


Jag har en kollega på jobbet som skrivit en bok. Den är utgiven på Print-on-demand. Och jag är förmodligen den enda person i hela världen som läst boken.
Om det vore en skräpbok vilken som helst så hade det nog inte spelat någon roll. Men faktum är att romanen är riktigt bra. En spännande och mörk isländsk saga, återberättad i roslags-1800-talsmiljö, bland fattiga fiskare och backstugusittare, herrskapsfolk och landstrykare. Återberättad på ett säreget dialektalt språk, fullt med gamla ålderdomliga ordvändningar och yrkestermer. En medveten lek med ord som får en att skratta högt mitt i all den torftiga och sorgliga 1800-talsbedrövelsen.
Det är skillnad på litteratur och litteratur. Vissa böcker är berömda redan innan dom skrivs, och kan räkna med miljoner läsare och lansering därefter. Arne Högströms roman Återuppståndelse i bondesamhället lär knappast nå någon större läsekrets, nej snarare bara en handfull läsare. Trots att den är förbannat bra skriven. Så olika kan det vara i den orättvisa värld som är litteraturens.
Mats Myrstener
PS Om någon blev intresserad? Kolla http://www.instantbook.se/, jag tror den går att beställa på Bokus också?

Stockholm satsar på gay-litteratur

Lagom till Pridegalan i månadsskiftet juli-augusti. Läs länken:
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_3248545.svd

torsdag 23 juli 2009

Företagsamma bibliotek?

Hörde i morgonekot att Myndigheten för tillväxtanalys till Näringsdepartementet lämnat en rapport om hur man ska kunna mäta sysselsättning, tillväxt och produktivitet i kulturnäringarna, som är det nya samlingsbegreppet för upplevelseindustri och kreativa näringar.
Den intervjuade experten påpekade att staliga kulturinstitutioner inte ingår i begreppet kulturnäringar eftersom de inte är företag! Kommunala kulturaktörer nämndes överhuvudtaget inte, man är kanske omedveten om deras existens?
Trodde att grejen nuförtiden är att kulturinstitutioner ska drivas så likt företag som möjligt, och så ska de inte ens räknas i tillväxtverkets värld! App, lapp, vi slapp!
Risken är att den globala jakten på tillväxt kommer att leda till en missväxt som intet jordbruksstöd i världen kan kompensera och då är det bara att hoppas att det finns kvar gemensamma odlingar, såväl andliga som mer jordbundna!

Ingrid Atlestam

ps En stor missräkning för hela denna trend, att se kultur i ekonomiska tillväxttermer, är att föredömet Hultsfredsfestivalen tydligen har kånkat.

tisdag 21 juli 2009

bloggredaktör dissar obemannade bibliotek i Lund

Läs inlägget:
http://sydsvenskan.se/lund/article511069/Forskare-domer-ut-biblioteksidé.html
Här kan man också läsa 13 inlägg på artikeln, samt en chatt mellan bibliotekschefen i Lund Karin Sandberg och Sydsvenskans läsare. Lite slående är att många manliga debattörer, som kanske inte går till biblioteket så ofta, eller är mer teknikpositiva, tycker att idén är jättebra, medan de kvinnliga dissar den. Är detta en könsfråga?
Se även tidigare inlägg i ämnet på bis-bloggen, se under etiketten personallösa biblioteket.

fredag 17 juli 2009

The botten is nådd


The "botten" is nådd?
I Malmö har en liten grupp högröstade damer genomdrivit att de ska få bada "barbröstade" närhelst de vill i simhallen. Gubben till vänster, som påminner lite om vår gamle medarbetare Birger Hallingströms griniga alter ego "KB", hade nog haft ett och annat att säga om det. Han ville ju t.o.m. förbjuda män över fyrtio, åtminstone i Norrtälje, att visa sig i shorts och bara ben på allmän plats. På tal om "dress code" alltså. Gäller förresten denna, på Biblist och badstranden så omhuldade "dress code", även biblioteksbesökarna? Eller får man se ut hur som helst när man går på biblioteket?
Och i Göteborg har man förbjudit gatumusikanter. Så dom får väl framträda på biblioteket där istället kantänka? (Med eller utan bara bröst.)
I Stockholm ska allt offentligt säljas ut, biblioteken skyddas än så länge av lagstiftning dock. Men nu vill plötsligt Wallenbergarnas flaggskepp Investor satsa nya friska pengar på företagande, man menar att "the botten [i ekonomin] is nådd". Undrar om man minns vem som betalade större delen av stadsbibliotekets nota i Stockholm 1928? Åldermannen Knut Agaton Wallenberg, och ingen annan. Men det var då det. De gamla bröderna Wallenberg, Knut och Marcus Sr skulle nog vara förskräckta över hur deras bank sköts idag?
Mats Myrstener
PS SvD har börjat en ny serie, om kändisars bibliotek. Först ut, 20 juli, var kulturministern själv. Hon bekänner öppet att hon inte går på bibliotek utan köper sina böcker själv. Förmodligen har hon råd? Och idag lovade Henning Mankell i SvD dyrt och heligt att han nu skrivit sin sista Mankell-deckare. Kan vi ta det som ett löfte? (Se tidigare blogginlägg under etiketten "Stieg Larsson".) Och apropå Larsson så visades dokumentären om arvstvisten efter författarens miljoner på TV, där hans far och bror hårdnackat vägrar flickvännen och livskamraten Eva rätt till Stiegs enorma royalty. Och fortfarande talas om det mystiska "fjärde manuskriptet" som Eva håller på, till fars och brors stora förbittring. Fortsättning lär följa. Den snöda verkligheten överträffar, som vanligt, dikten, och frågan är om "botten" i denna fråga ens är nådd?

IFLA till Göteborg 2010

Nästa års IFLA-konferens - IFLA World Library and Information Congress
(WLIC) - kommer att arrangeras i Göteborg 10 - 15 Augusti. Det har IFLAs
styrelse beslutat och flyttar därmed konferensen från Brisbane till
Göteborg. Orsaken är osäkerhet kring arrangemanget i Brisbane, Australien.
- Mötet i Göteborg ska bli en stor manifestation för bibliotek och frågor
som internationalisering och innehållsdelning. Jag hoppas också att många av
Svensk Biblioteksförenings medlemmar genom en IFLA-konferens på hemmaplan
kan upptäcka glädjen och nyttan i ett internationellt utbyte av ideer och
tankar, säger Svensk Biblioteksförenings ordförande Inga Lundén.
IFLAs information finns på denna sida:
http://www.ifla.org/en/news/2010-goteborg

Henschen fick EU:s litteraturpris

Helena Henschen är årets vinnare av EUs nyinstiftade litteraturpris. Hon får det för romanen I skuggan av ett brott från 2004. Priset och summan på 5000 euro får hon ta emot den 28 september vid en ceremoni i Bryssel.
"Att få nya författares verk ur bokhyllorna och in i europeernas hjärtan och händer" är syftet med det nya priset enligt kulturkomissionären Jàn Figel.
11 europeiska författare förutom Henschen belönas också i år och översättningar av deras verk kommer att stödjas av EUs kulturprogram. Tanken är att priset som delas ut 2009, 2010 och 2011 ska gå till utvalda författare från samtliga 34 länder som deltar i EUs kulturprogram. Vald till särskild ambassadör för projektet är Henning Mankell.

onsdag 15 juli 2009

"Sjuttiotalsvänstern roligare än sitt rykte!"

Malena Rydell recenserade i DN 9 juli en nyutgåva av en sjuttiotalsklassiker, Annika Elmqvist, Gittan Jönsson, Annmari Langemar och Pål Rydbergs Historieboken. Ordfront gav ut den första gången 1970, och ger nu ut denna "seriebok" av några Konstfackselever i ny uplaga.
Världshistorien berättad underifrån, och i tecknade serier, det var något nytt 1970. "Det visar sig att sjuttiotalsvänstern hade mer rätt än fel", skriver Malena Rydell. Dessutom är den mycket "roligare" än sitt rykte(!) Idag är mycket av vänsterns historieskrivning, särskilt den som behandlar tredje världen, allmänt accepterad. De brittiska och amerikanska företag som kallade ANC "terrorister" i Sydafrika betraktas däremot idag som historieförfalskare.
Ett erkännande, om än i senaste laget, kan man väl säga.
Mats Myrstener
PS Igår visades Bo Widerbergs debutfilm Barnvagnen från 1963, fotograferad av Jan Troell, på TV. Inspelad i Malmö, med en lång scen från stadsbiblioteket. Vilket påminner mig att Widerberg också deltog i en antologi BiS gav ut (år?) med litterära skildringar av bibliotek. Hans bidrag hette Kärlek på bibliotek. En aspekt av vårt arbete som är alldeles för underskattad.

Dala-demokraten skriver om bis senaste nummer

http://www.dalademokraten.se//Templates/pages/news.aspx?id=77954

tisdag 14 juli 2009

Mer folk för folket!

Det finns en bild av bibliotek och bibliotekarier som förändringsobenägna kramare av gamla former vad gäller såväl media som verksamhet, men den är knappast sann. Folkbiblioteken lanserade "öppna hyllor" långt innan detaljhandlarna vågade släppa någon kund in bland varorna, allt handlades över disk. Det är inte biblioteken som tagit efter varuhusen utan tvärtom. Biblioteken började registrera sin omsättning digitalt med hjälp av streckkoder, medan handeln rasslade på med sina gamla kassaapparater, och många gör det fortfarande.
Sedan urminnestider har bibliotekarier organiserat och ordnat sin informationsåtervinning i bibliotek, kataloger, filer och mappar. IT-tekniken och Internet har tagit efter. Därför var bibliotekarierna tidigt ute på nätet med välstrukturerade webbplatser och interaktivitet och utvecklingen virvlar vidare.
Vad är då nästa sak som biblioteken borde vara föregångare med? Jo, att satsa på människor, att exempelvis anställa alla arbetslösa bibliotekarier för att utveckla biblioteken som kreativa mötesplatser, där det finns kompetent personal som har tid, ork, kreativitet och entusiasm att skapa framtidens dynamiska bibliotek. Människor behöver människor, alltmer service sker utan mäsklig kontakt, massor av fantastiska möten blir aldrig av därför att det saknas naturliga vardagliga situationer där de kan uppstå.
Redan är biblioteken unika i funktionen som mötesplats i tid och rum över alla gränser, det är bara att öppna dem mer och ge personalen chansen att förverkliga alla verksamhetens inneboende möjligheter.
Arbetstillfällenas antal minskar, det behövs alltfärre för att producera alla dessa prylar som hetsar tillväxten allt närmare klotets kollaps. Den nya tillväxtsektorn måste bli inom vård, omsorg, utbildning och kultur.Personalintensiva bibliotek är en förutsättning för detta.
Som en reaktion mot all automatisering kommer behovet av medmäsklighet att öka. Gör biblioteken till en föregångare i detta! Det kostar inte många kronor mer att anställa än att betala ut arbetslöshetsersättning. Som arbetslös ses man som en belastning, någon som tär på det gemensamma kapitalet, som anställd bidrar man till att utveckla välfärden och öka den andliga tillväxten.
Även i detta kommer handeln och tjänstesektorn att följa efter biblioteken så småningom!

Ingrid Atlestam

söndag 12 juli 2009

Röda bär eller blå dunster

Skördetid, trädgården är full av röda rosor, jordgubbar, hallon, smultron, rädisor och körsbär just nu. Resten är grönt i olika nyanser, somligt nyttigt och ätbart annat bara vackert och doftrikt.
När blir vår stora gemensamma odling lika rödgrön? Där tycks nu blåklinten bre ut sig och tillväxt är vad som gäller till varje pris, helst utan både plan och syfte. Det som redan har både vatten, sol och näring får mer och resten blir öken med blå dunster som enda tillskott.
Vad gör då det kundvänliga biblioteket, jo frossar i all trädgårdsporr, skyltar med gördetsjälvpysselterapikokfilmskivabok och sjunger God save the queen medan den offentliga sektorn förvandlas till på sin höjd en lite räddningsflotte för dem som inte startat eget för livets alla eventualiteter.
Vad gör det rättvisa biblioteket, jo satsar på alternativ nyhetsförmedling, lyfter fram media som ger fakta, underlag, analyser och åsikter om läget lokalglobalt, som visar hur allt hänger ihop, vad som bör göras, provocerar, aktiverar, är en mötesplats för medborgare och motborgare.
Visst kan världen bli god som en tallrik jordgubbar och biblioteken kan vara förändringens jordemor, en bland många goda krafter!

Ingrid Atlestam med munnen full av smultron

torsdag 2 juli 2009

Sommarnotiser från björkarnas stad

bloggredaktören befinner sig i björkarnas stad. I år är det ju Finlandsår, och här stod de sista väpnade slagen på svensk mark 1809, i Hörnefors, Sävar, och Ratan. Den ryska hären hade gått över isen på vintern, Umeå intogs utan strid, och efter stridigheter under sommaren slöts freden på hösten 1809, och hela Finland blev ryskt. I Hörnefors, ett litet samhälle mellan Umeå och Örnsköldsvik, finns minnesmärket efter slaget, och storheter som generalerna Sandels, von Döbeln, och Duncker, allt förevigat i Johan Ludvig Runebergs hjälteepos Fänrik Ståls sägner (undrar om den boken finns på något folkbibliotek idag?). Dessutom kom Sveriges främste fotbollsspelare, Gunnar Nordahl, från lilla bruksorten Hörnefors, men det är ju en helt annan sak.
Läs mer om detta på Umeå stadsbiblioteks prisbelönta hemsida http://www.minabibliotek.se/default.aspx?id=23768
I tidskriften Allt om historia läste jag på vägen upp att Unesco lanserat ett digitalt bibliotek med sällsynta manuskript, böcker, filmer och kartor. Se sidan www.wdl.org.
Sen läser jag i samma tidskrift apropå för sent återlämnade böcker, att biblioteket i Washington and Lee university nu fått tillbaka boken History of the war in the Pensinsula and in the south of France 1807-1814, som stals från biblioteket under amerikanska inbördeskriget 1864, och nu återlämnats av släktingarna till boktjuven, den läslystne soldaten C.S. Gates.
Fortsatt god sommar tillönskas alla, med eller utan bok på badstranden. Men glöm inte att lämna tillbaka den!
Mats Myrstener
PS Om Sverige-Finland på Sveriges radio:
http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=3435