fredag 25 september 2009

Semestra i thailändskt bibliotek


För den som har en semestervecka kvar: Det finns faktiskt ett ekologiskt hotell i Thailand som heter The library. Webplats:
http://www.designhotels.com/hotels/%20asiapacific/thailand/koh_samui/the_library

Smakprov ur BiS-boken, kommunernas kultursatsningar och andra nyheter

I senaste numret av BBL ges ett smakprov ur BiS ("en pigg 40-årings") historik, En ny förening är nödvändig, med ett avsnitt ur Ingrid Atlestam exposé "Fyrtio år i vänsterfil". [Klicka på bilden ovan så blir den större!]
I det läsvärda BBL-numret hittar jag vidare en presentation av ungdomsverksamheten i Punktmedis (Medborgarplatsens bibliotek) i Stockholm, som uppmärksammats, inte minst för sina många välanvända ungdomstidskrifter.
Tidningen Fokus rankade tidigare i år Sveriges "bäst-att-bo-i" kommuner, varvid rikemanskommunen Danderyd utanför Stockholm vann. Danderyd har fyra folkbibliotek, förutom huvudbiblioteket i Mörby centrum även Stocksund, Djursholm och Enebyberg. Kommunen kommer faktiskt på 127:e plats när det gäller satsningar på kultur och fritid, jämfört med andra rika kommuner som Täby (plats 243), Lidingö (198), Vallentuna (168), Sollentuna (261) och Staffanstorp (241).
Mest satsade faktiskt Malmö på kultur och fritid, trots den stora debatten om gallrade böcker. Stockholm kommer också ganska högt, på 62:a plats. Göteborg får skämmas på sin plats 200, och Umeå sträcka på sig, på plats 17.
Många kommuner, som Älvdalen (på 10:e plats) satsar enbart på "fritid" som fiske och miljövård. (Jfr med vad vi tidigare skrivit om turismen som konkurrerar med kultursatsningar.)
I numret kommenteras också en stor omorganisering av biblioteksväsendet i Norge (man vill slopa bestämmelsen i lagen att varje kommun ska ha ett bibliotek), och att amerikanarna går allt mer till biblioteket i kristider, 68 procent sägs nu ha ett bibliotekskort. (Kan bero på att biblioteken där ofta fungerar som arbetsförmedlingar, och att datoranvändning är gratis.)
Läsfrämjandet får i nya kulturbudgeten 25 statliga miljoner, som också är en satsning på skolbiblioteken, och dessutom kan man nu nominera årets bokbuss, förra året gick priset till Kiruna.
Mats Myrstener

torsdag 24 september 2009

Persson gillade också höga skatter

Jag läser i Göran Perssons bok Den som är satt i skuld är icke fri, att han tycker att femtio procent i skatt är rimligt. Varför? Han hänvisar till förre fp-partiledaren Bengt Westerberg som också gillade skatter. Han menade att om man utgår från att vi lever i åttio år, så ägnar vi ungefär fyrtio av dessa år till förvärvsarbeta och betala skatt. De resterande fyrtio åren är vi beroende av samhällets stöd och skatter. Vi betalar alltså i princip åt oss själva. Alltså: Femtio procent! Och utan skatter, ingen offentlig sektor och inga folkbibliotek. Såvida vi inte vill gå tillbaka till 1800-talet när folkbiblioteken drevs helt kommersiellt, eller ideellt av folkrörelserna och kyrkan. Det är bara att välja.
Mats Myrstener

Göran Hägglund stödjer också biblioteken

Göran Hägglund (Kd) ger sig också in på Newsmill och ger sitt stöd åt folkbibliotekens folkbildande verksamhet. Han är kritisk till Malmö stadsbiblioteks storgallring. Läs:
http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/24/bibliotikariernas-poppighet-hotar-var-kulturskatt
Man behöver inte hålla med Göran Hägglund i sak för att ändå tycka att det är remarkabelt när en högt uppsatt politiker uttalar sig i kultur-, folkbildnings- och biblioteksfrågor. Man önskar att fler politiker skulle ta upp den kastade handsken. Våga ta en kultur- och folkbildningsdiskussion.
Mats Myrstener

onsdag 23 september 2009

Försvarstal för boken

Läs Bengt Ohlssons krönika i DN PåStan, "Plötsligt lyfte jag blicken", ett försvarstal för boken i sin fysiska form, som, om den uppfunnits idag, skulle vunnit alla formgivningspriser som finns att få. Och ett angrepp på den s.k. "läsplattan".
http://www.pastan.nu/bloggen/skribent/ohlssono

måndag 21 september 2009

Dåligt, Liljeroth!

Den statliga folkbildningens tre gamla "R", Rikskonserter, Riksteatern och Riksutställningar, råkar illa ut i den nya kulturpropositionen. Den första läggs ner helt, och de båda andra får starkt nedskurna bidrag. Pengarna delas istället ut regionsvis.
Resultatet torde bli både ojämlikt och orättvist. Vi känner ju den ojämna standarden från skol- och biblioteksvärlden. För några år sedan slog man larm vid kulturinstitutionen Ajtte i Jokkmokk, för där hade politikerna lagt de pengar som biblioteket skulle ha på helt andra saker. Bidragen borde istället delas ut av staten och öronmärkas.
Mats Myrstener

Växande marknad, dessvärre!

Marknadföring inriktad mot ett växande kundsegment, skulle det väl heta i dagens vokabulär, kolla:
http://www.platsjournalen.se/ senaste numret (2009:39), som åxå kommer att spridas på bokmässan förutom alla vanliga exponeringsställ!

Gärna upplevelsebibliotek, men först ett rejält jobb!
Bibliotekets existensberättigande kommer alltid att vara "Mer nytta än nöje" även i Malmö och Strängnäs!

Ingrid Atlestam

söndag 20 september 2009

OBS! Viktigt!

"Kulturen är viktigare än någonsin...." skriver socialdemokraterna i kulturavsnittet i sitt förslag till politiska riktlinjer.
Jaha, någon som hört det förut? Kulturen sägs ständigt vara "viktigare än någonsin", vilket måste innebära att den hela tiden blir viktigare och viktigare.

En borgerlig syn på vad det kan innebära får vi i morgon, måndag, då kulturproppen kommer. Men ett och annat illavarslande har läckt ut, så har kulturministern sagt, citerad i P1 i morse, att all kultur innebär tillväxt. Månne det vara samma tillväxtbegrepp som finansministern använder?
Vi väntar med spänning och bävan!

Ingrid Atlestam

fredag 18 september 2009

Snabbt, enkelt, billigt?

Allting går att lösa , här får båda sidor i Strängnäsdebatten "rätt" !
http://www.wired.com/epicenter/2009/09/google-books-publish-on-demand/
Ingrid Atlestam

Bibliotek plus fildelning = sant?

Artikel av Lars Ohly - Låt biblioteken bli fildelningscentraler för musik, film och böcker - "Vi i Vänsterpartiet vill att fler ska arbeta på heltid med film och musik......." läs vidare på Newsmill!!

http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/17/lat-biblioteken-bli-fildelningscentraler-musik-film-och-bocker
Klippt och klistrat av Ingrid Atlestam

40 år i vänsterfil - och sen då?

Är du intresserad av att diskutera biblioteksfrågor? Är bibliotekens
samhällsansvar viktigt för dig? Har du ett förflutet inom föreningen
BiS? Eller är du bara nyfiken på vad BiS vill?

BiS, Bibliotek i Samhälle, fyller 40 år i år och firar det med flera
arrangemang på mässan:

Seminarium 40 år i vänsterfil - och sen då? Torsdag kl 16.00-16.45 i Sal J1. Därefter mingel för gamla och nya BiS-vänner i BiS monter E02:04

Jubileumsboken "En ny förening är nödvändig" - BiS 1969-2009
presenteras av redaktören Karin Fahller. Fredag kl 13.30 - 13.45
Biblioteksscenen, i E-hallen, Svensk Biblioteksförening

BiS jubileumsfest på Språkcaféet nära Järntorget. Fredag kl 19.30. Pris
200 kr för vegetarisk buffé. Ytterligare uppgifter och förhandsanmälan
ingrid.atlestam@gmail.com (Ev. resterande platser i BiS-montern E02:04)

Besök BiS monter E02:04! Där säljer vi bl a jubileumsboken "En ny
förening är nödvändig".

Se också Bis hemsida www.foreningenbis.org

Välkomna!

onsdag 16 september 2009

Kultur och bokläsning på recept

Ur dagens Aftonblad saxar vi följande notis:
"Patienter i London med diagnoser som ätstörningar, depressioner, stress och ångest kan komma att skickas hem utan recept och mediciner, men med en självhjälpsbok från biblioteket i stället.
Husläkarna i Westminster ska delta i ett projekt under sex månader där lämpliga patienter skickas till biblioteket med sitt "recept" i stället för till apoteket. En panel med experter har valt ut 21 titlar som behandlar självhjälp för alltifrån anorexi till depressioner, skriver Evening Standard."
Bibliotekarien som psykolog och terapeut alltså. (Och jag kommer osökt att tänka på ett av de första inlägg jag skrev på denna blogg, med titeln "Envar sin egen bibliotekarie".) Visst vill vi väl samarbeta med andra institutioner i kampen om nya låntagare nu när offentliga sektorn skärs ner - men var det det HÄR vi ville?
Mats Myrstener
PS 24/9 läser jag sedan i SvD att man i Helsingborg tänker pröva att läkarna skriver ut "kultur på recept". Nyheter sprids som bekant fort. Tanken är nog god, men att tro att en deprimerad arbetslös byggnadsarbetare ska bli bättre bara av att "gå på teater och sjunga i kör" är nog lite naivt. När man samtidigt skär ner i kulturens budget, och drar in bibliotekets böcker på vårdcentraler och daghem (det som tidigare kallades "boken-kommer") och de för många så viktiga bokbussarna. Det låter lite väl enkelt i mina öron. Och billigt.

söndag 13 september 2009

Bibliotek är bäst med böcker

Jaha, och vad var dom egentligen oense om, de talade ju mest förbi varandra? Har nu lyssnat på debatten mellan Niklas Lindberg och Christer Hermansson och förstår inte upprördheten på BIBLIST, verkar som om det handlar mer om person än om sakfrågan. Själv är jag benägen att hålla med båda men inte i allt.
Däremot, det inlägg av Hermansson i GP som var anledningen till debatten retade även mig vilket ledde till följande inlägg som publicerades i GP och besvarades av Hermansson med ett "Goddag yxskaft":

Bibliotek är att välja
En kommentar till Christer Hermanssons ensidiga bibliotekspolitik

Som vanligt gör Christer Hermanssons det lätt för sig och attackerar en förvrängd bild av bibliotek och bibliotekarier, som bara finns i hans egen fantasi. Allt detta som man enligt Christer Hermansson gör i Strängnäs bibliotek, där han är chef, görs givetvis även i Göteborgs folkbibliotek och mycket mer därtill, liksom på övriga bibliotek i landet.
Självklart ska biblioteken prioritera läsning och litteratur, men inte i den inskränkta betydelse som Hermansson förespråkar. Det verkar som Hermansson anser att det som går att sälja definitionsmässigt är av dålig kvalité, vad det nu är för något. Om Hermansson avser exempelvis de böcker som erhåller litteraturstöd så får ju alla kommunbibliotek dom gratis så länge nuvarande stödordning gäller, så det är bara att tacka och ta emot och försöka få dom utlånade!
Som bibliotekarie har man att ur ett enormt utbud på massor av språk och inom en oändlig mängd ämnesområden och i olika lagringsformer, välja den lilla bråkdel, som de ynka kommunala slantarna räcker till. Hur prioritera mellan senaste Finlandiapristagen på finska, prenumeration på en ny somalisk tidning, mangaböcker eller Camilla Läckberg?
Visst finns de populistiska tendenser, som Hermansson kritiserar. Ofta skyller man då på att exempelvis film, musikcd, deckare och bestsellers ger bättre utlåningsstatistik, eftersom de konsumeras snabbare än arabiska lexikon, läroböcker i kemi eller Proust. Politikerna, som anslår medel till biblioteket, tros vilja se ständigt stigande utlånings och besökssiffror utan att fråga efter verksamhetens mer djupgående och långsiktiga betydelse för brukarna och samhället.
När man, som i Göteborgs kommun, liksom i riket i stort, saknar en tydlig målsättning för folkbiblioteken är det viss risk att Hermanssons generaliserade nidbild av kollegorna kan bli allt sannare. Därför är det hög tid att politikerna tar sitt ansvar för såväl en nationell folkbibliotekspolitik, som en målformulering för biblioteken i Göteborg, där folkbibliotekens mångfaldiga uppdrag analyseras och kvalitetessäkras med grundprincipen att folkbiblioteken är till för alla men inte för allt.


Mycket i diskussionen nu påminner om den som BiS initierade om biblioteket som allaktivitetshus i slutet av 60-talet, innan det fanns så många fritidsgårdar, kulturhus och dagis. Då när vi ansåg att biblioteket skulle göra allt därför att ingen annan gjorde det. Är vi där igen? Vem vill vad med bibliotek? När ska politikerna komma ut ur garderoben och in i biblioteket?
Alltså gärna en innehållsdiskussion, men först en rejäl målsättning!

Ingrid Atlestam

fredag 11 september 2009

Anne Frank


När vi var i Amsterdam gick vi naturligtvis på Anne Frank huis, ett oerhört fint och genomtänkt och osentimentalt museum över ett av de mest kända människoödena från andra världskriget. Man slås av hur oerhört mycket denna lilla begåvade flickas öde har fått genklang i hela världen, hennes dagbok har översatts till etthundra språk. På det sättet får hon också representera alla andra barns behov av språk, kultur, skapande, integritet, i tider av krig och förföljelse. Jag minns att också judiska kyrkogården i Prag hade samma drabbande effekt på mig som besökare. Men med Anne Frank får de som drabbats också ett ansikte. Familjen tog av sina barn ovanligt många fotografier, som sparats för eftervärlden.
Om Amsterdams fantastiskt stora och vackra stadsbibliotek (helt nytt, måste vara ett av Europas största) ska jag skriva i kommande bis-nummer.
Mats Myrstener

Google och skolbibliotek

Snart går tiden ut för de svenska förlag som på ett närmast diktatoriskt sätt ska tvingas välja om de vill låta Google skanna in deras böcker och göra dem tillgängliga för hela världen. Ett antal svenska förlag har protesterat och tackat nej, dock ej det största, Bonniers. I SvD skriver kulturchefen Stefan Eklund bekymrat:
- Större oro bör man kanske känna inför möjligheten att i ett framtida, allt mer utvecklat, informationssamhälle så sköts den digitala biblioteksverksamheten av ett amerikanskt företag.
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_3483771.svd
Google presenterar projektet: http://books.google.se/books

I DIK-Forum 2009:6 uppmärksammas åter nedskärningarna som drabbar skolbiblioteken. I Leksand läggs hela gymnasiebiblioteket ner, och i Kramfors vill man utreda om gymnasiebiblioteket går att driva utan personal (?) Efter protester från lärare och föräldrar ändrade sig politikerna och tillsatte en halv (!) bibliotekarietjänst. I Mora dras all personal på grundskole- och gymnasiebibliotek in. Biblioteken får dock vara kvar, obemannade, och man vill att kommunbiblioteket ska stå för driften. Utan att få någon kompensation förstås.
Mats Myrstener

söndag 6 september 2009

Mångspråkiga biblioteket

Första september började formellt projektet "det mångspråkiga biblioteket - utveckling av interkulturella mötesplatser", ett kompetensutvecklingsprojekt för bibliotekspersonal i Västra Götaland finansierat av EU.
Samtidigt duggar nu sparbetingen tätt över åtminstone de göteborgska biblioteken. Det gäller då att försvara den mångspråkiuga verksamheten, att argumentera för att bibliotek i mångspråkiga stadsdelar är extra viktiga och måste få kosta.
Den som inte känner sig bekräftad, inte får böcker och tidningar på sitt språk, och möts av ett stängt bibliotek istället för ett välkomnande fullt av böcker, datorer och personal som har tid, kanske bränner bilar istället!
Bibliotek handlar inte om utlåningssiffror utan om fri och jämlik tillgång och demokrati.
Var med och bygg upp bibliotekens mångspråkiga kompetens, bli medlem i Ningen Mångspråkiga biblioteket

Ingrid Atlestam

onsdag 2 september 2009

Ut ur garderoben!

Nu finns den! Nostalgitripp med framtidsutsikter i snygg förpackning! BiS jubileumsbok "En ny förening är nödvändig" levererades idag och står fram till mässan i gott förvar i min garderob. Missa inte årets boksläpp! All info om boken, festen, seminariet med mera finns på BiS webbplats
www.foreningenbis.org

Ingrid Atlestam

Varför så bråttom?

Dagens biblioteksnyhet:
Regeringen har utsett Inger Eide Jensen till att genomföra den aviserade utvärderingen av bibliotekslagen. Det var i budgetpropositionen för 2008 som regeringen meddelade att man avsåg att under mandatperioden utvärdera bibliotekslagen för att stärka bibliotekens roll och säkerställa tillgängligheten i framtiden. Utvärderingen ska vara klar i januari 2010.

I beslutsunderlaget står att syftet med utvärderingen är att undersöka hur bibliotekslagen har fungerat i praktiken och om målen med lagen har uppnåtts.

I uppdraget ingår bl.a. att:
-översiktligt kartlägga och analysera bibliotekslagens tillämpning, bl.a. när det gäller samverkan och biblioteksplaner, samt dess effekter för utvecklingen inom biblioteksväsendet i allmänhet och folkbiblioteken i synnerhet

-belysa relevanta omvärldsförändringar efter lagens tillkomst och andra faktorer som har betydelse för folkbibliotekens utveckling

-överväga behovet av att revidera lagen och lämna förslag på eventuella ändringar

-överväga formerna för uppföljning och tillsyn av lagen


Ja, det det svenska utredningsväsendet är inte vad det en gång varit, hej å hopp nu ska det gå undan! Alliansen räknar tydligen inte med en ny mandatperiod, så det gäller att systemskifta så mycket som möjligt under den tid som är kvar. Ligger de månne bakom skiftet till Dewey åxå?
Att utredaren är gammal bissare, med från första början, bör väl ändå garantera bästa möjliga resultat under dylika förutsättningar.
Men det gamla biskravet med normerande bibliotekslag och helt eller delvis förstatligande av folkbiblioteken lär inte vara gångbart?

Ingrid Atlestam

tisdag 1 september 2009

Första boken om YouTube

Kungl. biblioteket har i dagarna publicerat den första internationella forskningsantologin om världens största audiovisuella arkiv, YouTube.
http://kb.se/aktuellt/nyheter/2009/Ny-bok-fran-KB-The-YouTube-Reader/