I vårt magasin ramlade jag över en bok från 1987, Arkivet, historien, rörelsen, en festskrift till riksarkivarien Sven Lundqvist, utgiven av nykterhetsrörelsens förlag Sober.
Intresserad blev jag främst av en artikel av dåtidens utbildningsminister, folkpartisten Jan-Erik Wikström. I ett tema om folkrörelserna skriver han mycket initierat om folkbibliotekens historia och framväxt. Inte minst intressant hänvisar han övertygande till de ideologiska skälen, som han skriver, "har särskild tyngd inom folkbiblioteken". Här nämns strävan efter jämlikhet, "biblioteken skall bidra till att medborgarna blir kunniga, kritiska och medvetna", "på den fortgående samhällsdebatten, som biblioteken allsidigt och aktivt bör informera om".
Verksamheten ska rikta sig till ALLA medborgare, och vara kostnadsfri, ge alternativ till den passiviserande kommersialiserade kulturen, främja ett aktivt och differentierat kulturliv, uppsökande och kontaktskapande, "och vara ett led i kommunernas och statens samlande kulturpolitik". Han slutar trosvisst med ett citat av Folket i Bilds grundare, socialdemokraten Ivar Öhman: "All bildning bygger på bokens grund, och de folkliga rörelsernas framtid beror inte till ringa del på om boken kan tränga in i varje hem och på varje arbetsplats."
Så talade en riktig kulturminister!
I bokens sista kapitel skriver folkrörelseforskaren Hilding Johansson om "framstegstanken", den som dagens regering så helt saknar. En gång stod folkrörelserna för denna. Den var något nytt och radikalt och bröt med det gamla bondesamhällets trygga grötlunk. Han understryker att "rörelse" ju faktiskt borde betyda något som rör sig framåt, som är dynamiskt. Alltså ett uttryck för framstegstanken, i varje fall i uttunnad form.
Mats Myrstener
fredag 7 januari 2011
Forna tiders kulturministrar
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar