fredag 13 juni 2008

Framgångsrikt och nödvändgt

Besökte häromdagen ett grannbibliotek i rik en kranskommun, där de väletablerade bor, en resa mellan två biblioteksvärldar. Från nordöstra Göteborgs små stadselsbibliotek, som med mycket begränsade resurser erbjuder media på en mängd språk, där studerande av alla de slag dominerar bland användarna, där biblioteket är porten in i det svenska samhället, där de som hamnat utanför det mesta här i världen har en fristad, till ett nyrenoverat huvudbibliotek med goda resurser att serva en etablerad medelklass med media mer för nöje än nytta.
Läste i Metro idag fredagen den 13 juni om en undersökning om vilka kommuner det är bästa att bo i. Metros källa är tidskriften Fokus. Överst på listan ligger Danderyd, sedan kommer Lund, Lomma och Vellinge. På sjunde plats kommer Täby, en kommun ökänd för sin bibliotekspolitik. Vad man rankar efter är inkomst, utbildningsnivå, låg arbetslöshet, låg skilsmässofrekvens, stor företagsamhet, låg skattenivå och liknande faktorer.
Bäst för vem, kan man undra, för inte blir väl den lågutbildade, arbetslösa ensamstående mamman från Kurdistan rik och högutbildad om hon mot alla odds lyckas ordna bostad i Danderyd eller Täby? Vad för biblioteksservice skulle hon få där? Camilla Läckberg och en massa resahandböcker till exotiska länder?
Klyftorna växer till förkastningsbranter och alliansen hejar på och man börjar tvivla på att fem myror verkligen är fler än fyra elefanter.

Myror i alla bibliotek förenen eder och läs rapporten"Framgångsrikt, men förbisett - om bibliotekets betydelse för integration" gjord av Peter Almerud på uppdrag av Svensk biblioteksförening på vars webbplats rapporten finns att hämta, www.biblioteksforeningen.org
Se sedan till att alla bibliotek blir mer nytta än nöje, för varför ska det annars vara gratis?
Ingrid Atlestam

Inga kommentarer: