tisdag 17 juni 2008

Ska bis e-xistera?

På BIBLIST pågår nu en debatt om e-böcker contra "riktiga böcker". I ett av de senaste inläggen handlar det även om tidskrifter på nät eller papper.

Inom bis redaktion och styrelse har frågan om bis ska övergå till att bli en nättidskrift diskuterats på varenda möte de senaste åren.

Argumenten för e-tidskrift är mest ekonomiska, tryckning och distribution är tunga poster i budgeten.

Tidigare nummer läggs nu snabbt ut i fulltext på nätet.

Skälen för att behålla papperstidningen är att den syns, det är en händelse när den kommer, den kan hittas även av den som inte letade efter den eller ens kände till dess existens. Många, eller är det kanske bara åldriga bissare, föredrar att läsa i pappersform.

Någon annan där ute i cyberrymden som har erfarenhet av att övergå till e-existens? För- och nackdelar?

Vad tycker alla ni som brukar läsa bis?

Och alla ni som råkat hitta hit men inte är idoga bisläsare, skulle ni kasta er över ett nytt nummer om det låg på nätet?

Ni som skriver i bis, skulle ni göra det även i en e-tidskrift? Skulle det innebära någon skillnad vad gäller hur och vad man skriver?

Frågetecknen är många, varsågod att svara, om, hur och var ska bis existera i framtiden, efter snart fyrtio år på papper?

Ingrid Atlestam

3 kommentarer:

Jakob sa...

Jag följer bis och tycker det är en underbar tidning på många sätt, självklart skulle jag läsa den även om den publicerades elektroniskt. Potentialen i en e-xistens för bis är förmodligen stor, inte minst vad gäller möjligheterna till en levande diskussion, det skulle kunna bli väldigt bra. Frånvaron av kommentarer till det här inlägget gör mig emellertid tveksam.

Anonym sa...

Att inte fler kommenterat beror nog, tyvärr, på att bloggen inte är tillräckligt känd än. Sprid därför bisbloggen så att fler börjar kommentera!!!!

GA sa...

Egentligen kanske bis borde K-märkas. En radikal tidskrift som finns kvar sedan 60-talet och ej gått över till färgtryck och där texternas innehåll överskuggar både färg och form är inte så lätt att hitta idag.
Men som K-märkt tidskrift får bis nog inte så många nya läsare som den är värd.
Själv har jag erfarenhet från liknande debatt inom föreningen Redaktörer interna medier (rim). Det är alltså en förening för journalister som arbetar med intern kommunikation främst personaltidnigar. Att för oss övergå från papperstidning som egentligen var vår förenande länk till nättidning var tufft. Vid beslutet för några år sedan sa vi att när ekonomin är bättre börjar vi trycka tidningen igen. Men så har det inte blivit, något större behov finns det inte. Nyligen gjorde vi en läsvärdesundersökning och visst finns det ett fåtal som skulle läsa mer om den är papperstidning. Men fördelarna förutom de ekonomiska och adminstrativa också friheten att variera längd och utgivningar är stora. Kravet på bra bilder är inte heller lika stort som för tryckt tidning , vilket ju skulle vara en fördel för bis ...
Rims tidning Redaktören skickas som pdf till alla prenumeranter - de allra flesta skriver ut den själva.
Samtidigt läggs vinjetter ut på webbplatsen www.rim.se och två veckor senare finns hela tidningen på webben. Visst förlorar man säkert några läsare men chansen att många framför allt yngre kommer till om tidningen finns på webben tror jag är stor. Men alltför långa texter är inte lätta att ta till sig på webben och bis har ju en hel del sådana. Jag ser det som ett självklart led i utvecklingen för bis att bli webbtidning - men kanske kompletteras med en årsbok som trycks med aktuella längre funderingar. Detta inlägg blev kanske lite hastigt och kortfattat. Men fråga gärna mer om mina erfarenheter från Redaktören.
Gunnel