lördag 22 maj 2010

Historien omvärderas

Dagens SvD dominerades av en jätteintervju med kronprinsessan och HKH "Prins Daniel", som faktiskt framstod som en person med både humor och en viss intelligens.
I en understreckare 16/5 läste jag om den förste bernadotten, Jean Baptiste, son till en advokat ("sakförare") i Pau i södra Frankrike. Historien omvärderas ju ständigt, så också åsikterna om Karl XIV Johan. Klart är dock att han genom skickligt intrigerande och klok ekonomisk politik var med och grundlade ett land som både slapp krig, och genomgick en märklig utveckling från fattigt bondeland till en av världens modernaste och mest liberala stater, med en stor offentlig sektor, grundad på relativt högt skatteuttag.
Han valdes inte minst för sin personliga förmögenhet, som han tillskansat sig genom en karriär i Napoleons armé, och som han ställde till svenska statens förfogande. Genom sin handfasta politik hindrade han att Sverige styckades mellan Danmark och Ryssland, situationen efter Gustav IV Adolfs avsked var kaotisk i Sverige. Den stora svenska utlandsskulden betalade han, största delen ur egen ficka.
Han deltog i utvecklandet av jordbruket, industrin, bankväsendet, och underskrev folkskolans införande i Sverige 1842. Den konstitution som infördes 1809 var efter den engelska Europas mest liberala, och skulle så förbli till 1974, då kungen officiellt förlorade all representativ makt.
Han utvecklade statsförvaltningen och riksdagsarbetet efter fransk modell. Kommunikationerna förbättrades, järnvägen introducerades, Göta kanal grävdes. Universiteten fick nya resurser. BNP ökade på några år med 60 procent.
Nu står hans sentida ättling snart vid altaret i Storkyrkan. Personligen tycker jag monarkin är rätt oförarglig, kostar bara kanske lite mer än en president skulle göra. Men nog finns det större problem i världen idag att bry sig över, än om kronprinsessan ska överlämnas av sin far vid altaret? Själv gifte jag mig i varuhuset Guldsmeden i Hudiksvall, och det var en procedur som tog fem minuter!
Nedan följer dock, för den som så önskar, länk till Republikanska föreningens hemsida. Jag har själv gått med som "fan".
Mats Myrstener
http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/karl-xiv-johan-en-kung-som-omvarderas_4721607.svd
http://www.repf.se/bli-medlem

3 kommentarer:

Annsofi Lindberg sa...

Jag håller inte alls med Mats.Viktorias och Daniels bröllop i Storkyrkan den 19 juni är absolut ingen privat angelägenhet utan i allra högsta grad offentlig. Att försöka införa en tradition som bygger på att kvinnan är omyndig är därför en skam för kungahuset och Sverige. Innebörden av att en far leder fram sin dotter till altaret för att där lämna över henne till den "nya ägaren" maken bygger på en kvinnosyn som vi aldrig någonsin haft i detta land. Inte sedan Erik XIV gifte sig med "frillan" Karin Månsdotter har ståhejet kring ett bröllop vid hovet varit mer uppmärksammat. Och Kronprinsessans och kungens jobba är att vara offentliga, därför har de också ett ansvar. Betänk att vi tvingas betala apanage till dessa fullkomligt otidsenliga figurer och att de dessutom skall representera Sverige. Klart att jag bryr mig. Dessutom vet vi att ett antal unga par kommer att ta efter Viktoria och Daniel när de firar bröllop. De sentida Bernadottska ättlingarna lever knappast upp till Karl IVX Johans konstruktiva tankegånger för att leda en nation. Gud ske lov (i ordets rätta bemärkelse) ställer sig Svenska kyrkan med Lennart Koskinen i spetsen ytterst tveksam till detta amerikanska Grace Kelly-bröllop.

Mats M sa...

Jag förstår den feministiska vinkeln och kan bara hålla med. Själv skulle jag inte ens komma på IDÉN att gifta mig i kyrkan, ateist som jag är.

Mats M sa...

PS "Love festival" är ett spektakel som går av stapeln i Stockholm 6-19 juni, en festival (skattefinansierad förstås, ett 40-tal stadsanställda arbetar med programmet) kring pinsessbröllopet i Storkyrkan som beräknas dra in stora summor pengar till stadens företagare. Sådant lägger man alltså pengar på i Sthlm, ist. för att bygga ut biblioteksverksamheten.