lördag 29 maj 2010

Valvinnare, Eurovision och snabbtåg

Dagens stora nyhet i tidningen: Moderaterna i Stockholm vill skrota taket för barngrupperna på dagis. Normen 14 barn i småbarnsgrupp och 18 för de äldre barnen överskrids redan idag i de flesta kommuner. Men nu vill moderaterna att det ska vara fritt fram för hur stora grupper som helst. I artikeln intervjuas privatdagiset Kulturkrabatens chef, som inte ens vill svara på hur stora deras barngrupper är. Men som en person påpekar: är detta verkligen en "valvinnare"? Skulle inte tro det.

Svenska dagbladets Andres Lokko kommenterar Eurovision song contest (final ikväll). Förr känneteck-
nades finalerna av små "musikaliska vykort": en fransk sångare bar basker och baguette, en grekisk solglasögon och såg ut som en strandraggare, en irländare hade alltid Guinnesskum i mustaschen. Sångerskorna var svala och eleganta och såg likadana ut, vilket land de än kom ifrån.
Idag har schlagerfestivalen (som det hette förr) blivit en gigantisk festbubbla av verklighetsflykt där bögar, flator och människor av alla kulturer kan mötas och dansa tillsammans. I verkligheten frodas rasismen och rädslan för avvikare oroväckande, mest i länderna i östeuropa.

Vet inte varför jag ständigt återkommer till SJ, men det företagets utveckling symboliserar väl på bästa sätt utförsäljningen av den offentliga sektorn, och den kvalitetsförsämring som blivit följden. Men nu berättade en vän för mig om Japans stolthet, världens snabbaste tåg: Shinkansen. Tåget trafikerar i blixtrande hastighet hela Japan från syd till norr. Förra årets tidsförsening räknas varken i timmar eller minuter. Nej tolv sekunder i genomsnitt per tåg. Det är något för tågpendlarna i Stockholm med omnejd att bita i, som får vara glada om de kommer fram överhuvudtaget!
Mats Myrstener

Inga kommentarer: