tisdag 17 augusti 2010

Gilla läget?

Barbara Ehrenreich har wallraffat förut, som servitris och hamburgerstekare i boken Barskrapad (2002), och sedan som medelålders sekreterare i Körd (2006). I den nya boken Gilla läget går hon till storms mot s.k. "positivt tänkande" som en sorts humbug, ett lyckopiller.
När hon själv fick bröstcancer slogs hon av denna hurtbulleideologi, som styr USA inifrån och ut. Enligt denna, från början religiösa rörelse i USA kallad Christian science, är kroppsligt sjuka människor (och fattiga) oälskade av Gud, och har man dessutom en negativ och kritisk attityd till tingens ordning så är man riktigt illa ute.
Bokens undertitel är Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande. Den bygger på amerikanska erfarenheter, men sipprar, som allt amerikanskt, också in i vårt eget samhälle. Ska det gå åt helevete, så ska det åtminstone gå med musik!
Mats Myrstener
PS, så här ser alltså författarinnan ut, foto David Shankbone, från Wikipedia. Hon är egentligen cellbiolog, men har sedan 1970-talet mest ägnat sig åt journalistik och bokskrivande. Hon blev politiskt aktiv i Vietnamrörelsen 1969.

Inga kommentarer: