lördag 4 oktober 2008

Stadsbiblioteket i Stockholm läggs på is?

Oroande nyheter når oss idag, för politikerna i Stockholms stadshus har fått stora skälvan, och nu skjuts tillbyggnaden av Stockholms stadsbibliotek på framtiden. Kostnaderna har nämligen "rasat i höjden". http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=835863
Så var det faktiskt också 1928, då hade byggnationen skjutits upp flera gånger, och in i det sista kritiserade de konservativa i stadshuset Asplundhuset för att det var för dyrt och påkostat. Den fjärde flygeln fick skjutas upp vilket gjorde att huset såg mycket lustigt ut och hånades i folkmun (den tillkom några år senare). En del av den konstnärliga utsmyckningen ströks, liksom finare träslag och koppar i taket.
Men nu måste man snart komma till skott! Stockholms län har den lägsta utlåningen av biblioteksmedia per capita i hela Sverige (Västerbotten är bäst, förstås). Sedan 1971, när den fantastiskt fina läsesalongen i kulturhuset öppnade, har mycket lite hänt vad gäller utbyggnad av folkbiblioteken i Stockholm. Ett nytt stadsbibliotek i malpåse på oöverskådlig framtid vore en katastrof för hela biblioteksverksamheten i Stockholm.
Mats Myrstener

Inga kommentarer: