fredag 17 juli 2009

The botten is nådd


The "botten" is nådd?
I Malmö har en liten grupp högröstade damer genomdrivit att de ska få bada "barbröstade" närhelst de vill i simhallen. Gubben till vänster, som påminner lite om vår gamle medarbetare Birger Hallingströms griniga alter ego "KB", hade nog haft ett och annat att säga om det. Han ville ju t.o.m. förbjuda män över fyrtio, åtminstone i Norrtälje, att visa sig i shorts och bara ben på allmän plats. På tal om "dress code" alltså. Gäller förresten denna, på Biblist och badstranden så omhuldade "dress code", även biblioteksbesökarna? Eller får man se ut hur som helst när man går på biblioteket?
Och i Göteborg har man förbjudit gatumusikanter. Så dom får väl framträda på biblioteket där istället kantänka? (Med eller utan bara bröst.)
I Stockholm ska allt offentligt säljas ut, biblioteken skyddas än så länge av lagstiftning dock. Men nu vill plötsligt Wallenbergarnas flaggskepp Investor satsa nya friska pengar på företagande, man menar att "the botten [i ekonomin] is nådd". Undrar om man minns vem som betalade större delen av stadsbibliotekets nota i Stockholm 1928? Åldermannen Knut Agaton Wallenberg, och ingen annan. Men det var då det. De gamla bröderna Wallenberg, Knut och Marcus Sr skulle nog vara förskräckta över hur deras bank sköts idag?
Mats Myrstener
PS SvD har börjat en ny serie, om kändisars bibliotek. Först ut, 20 juli, var kulturministern själv. Hon bekänner öppet att hon inte går på bibliotek utan köper sina böcker själv. Förmodligen har hon råd? Och idag lovade Henning Mankell i SvD dyrt och heligt att han nu skrivit sin sista Mankell-deckare. Kan vi ta det som ett löfte? (Se tidigare blogginlägg under etiketten "Stieg Larsson".) Och apropå Larsson så visades dokumentären om arvstvisten efter författarens miljoner på TV, där hans far och bror hårdnackat vägrar flickvännen och livskamraten Eva rätt till Stiegs enorma royalty. Och fortfarande talas om det mystiska "fjärde manuskriptet" som Eva håller på, till fars och brors stora förbittring. Fortsättning lär följa. Den snöda verkligheten överträffar, som vanligt, dikten, och frågan är om "botten" i denna fråga ens är nådd?

Inga kommentarer: