måndag 10 november 2008

En EU-kritiker som inte ger sig!

Det är skönt med människor som inte vänder kappan efter vinden. Ständige EU-kritikern Gösta Torstensson har gett ut flera utmärkta böcker om EU, varav flera borde stå i bibliotekens REF-hyllor, t.ex. hans genomgång av det viktiga Nice-fördraget. Han ger ut böckerna på det egna förlaget Gausta, och de kan beställas på hans e-post gosta.torstensson@comhem.se.
De två senaste böckerna (häftena) handlar om det s.k.Vaxholmsmålet, där EU-domstolen fällde svenska fackförbunden Byggnads och Elektrikerförbundet, när de bojkottade det lettiska byggföretaget Laval som Vaxholms kommun anlitat för att slippa betala avtalsenliga löner till ett skolbygge i kommunen. Boken heter "Så faller den svenska modellen", och den utreder hur skör den svenska arbetsmarknadsmodellen är i ett EU där de nationella fackförbunden ställts under konstant eldgivning från arbetsgivare som inget hellre vill än ha en avreglerad europeisk arbetsmarknad.
Den andra boken, "Mer eller mindre demokrati", behandlar EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget. Fördraget ska ratificeras i samtliga EU-länder, men kommer bara undantagsvis att underställas en folkomröstning. Rädslan för att "folket" ska säga nej igen är stor i Bryssel.
Det nya fördraget är till 96 procent liktydigt med det gamla, som röstades ner i folkomröstningar i Holland och Frankrike 2005. Torstensson kallar det "den största maktöverföringen sedan Sverige blev medlem i EU 1995". Fördraget innebär slutet för svensk militär alliansfrihet, hårdare invandringsregler, mer överstatlighet och makt till de välgödda och stormrika parlamentarikerna och de tusentals tjänstemännen i Bryssel. Europeiska rådet får en maktfull president, ett aktivt steg att göra EU till ett "Europas förenta stater", där de största länderna kommer att få en tungt vägande representant. Vanliga löntagare och fackföreningar kommer att få ännu svårare att göra sig gällande i kapitalismens "Europa", det demokratiska underskottet blir ännu större.
Även om jag själv slutat vara aktiv EU-motståndare, jag är inte ens säker på att Sverige skulle klara sig utanför EU längre, med tanke på våra politikers kompetensnivå, så uppskattar jag Gösta Torstenssons envetna kritiska röst.
Den är ännu viktigare idag när nästan samtliga politiker i Sveriges riksdag, utom Lars Ohly, blivit EU-kramare.
Mats Myrstener

Inga kommentarer: