onsdag 26 november 2008

Skitiga sjukhus

I mitten på 1930-talet reste författaren Ludvig Nordström runt i Sverige och gjorde det mycket omtalade reportaget "Lort-Sverige". Ivar Lo-Johansson gjorde detsamma i början på 1950-talet när han skrev om de urusla förhållandena på svenska ålderdomshem. Och en folkbildare som Alva Myrdal var närmast besatt av att det skulle vara rent och snyggt i hemmen. I de flesta arbetarhem var det ett sorts "adelsmärke".
Men vad händer idag? Städningen på Danderyds sjukhus har lagts ut på en entreprenör. Följden är att snusket blivit allt värre. Till slut slog en inlagd patient, som också var läkare (!), alarm. Men den borgerliga majoriteten i landstinget tror att hela sjukhuset mår bra av att privatiseras! Som om det skulle bli renare i hörnen då? Gatorna i Stockholm är idag skräpigare än på år och dag - inte minst för att städningen har lagts ut på entreprenad. Lokaltrafiken är ett rent kaos, av samma orsaker. Och hur är det med folkbiblioteken - blir de verkligen bättre av att privatiseras, eller drivas av en entreprenör?
För att citera ur "Star wars": Who is the more foolish? The fool, or the one who lets himself be led by a fool?
Mats Myrstener

1 kommentar:

Anonym sa...

Som tur är, är inte alla sjukhus skitiga. Dessutom är personalen väldigt medveten om smittspridning, enligt min erfarenhet. Superstädning och provtagning i ett. Men då har jag erfarenhet av ett sjukhus där man tidigare haft problem med sjukhussjuka.