fredag 15 oktober 2010

Gilla läget

"Gilla läget. Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande" av Barbara Ehrenreich är en lika skrämmande och omskakande läsning som hennes tidigare böcker. Minns hur jag inte kunde hålla tårarna tillbaka när hon på bokmässan för nu ganska många år sedan berättade om sina erfarenheter då hon skrev boken Barskrapad.
I "Gilla läget" analyserar hon de förödande konsekvenserna av kravet på "positivt tänkande" , hur det numera präglar hela samhället i USA och genomsyrar näringsliv och kyrka som på så sätt blivit till nästan samma sak. Är du varken frisk eller rik så beror det på att du inte är tillräckligt positiv, skyll dig själv! Vad som än händer dig, se det positivt!
Den så kallade charmkurs som vi för många år sedan skickades på av biblioteksledningen i Göteborg och som väckte stora protester, bibliotekarier var i alla fall då kritiskt tänkande, var bara en mild västanfläkt jämfört med hur anställda nu blir behandlade, om de inte är tillräckligt positiva. Nu gäller både piska och morot.
Dessvärre är denna nya positivism väl spridd även i Sverige. Många uttalande av beslutsfattare när det gäller det utbredda missnöjet bland personalen vid Stockholm Stadsbibliotek till exempel, är på temat Gilla läget eller se dig om efter något annat!
Läs och begrunda de katastrofala följderna såväl för individen som världspolitiken när det anbefallna positiva tänkandet effektivt förhindrar en realistisk syn på världen, kreativt och kritiskt tänkande. Den som rekommenderade mig boken gjorde det med repliken, " Nu förstår jag vad som händer vid Göteborgs Stadsbibliotek" Säkert ger den samma ahaupplevelser för många och vad gör vi då? Tillsammans kan vi sa Bamse, men kan vi något tillsammans idag, med individuella löner och karriärer?
(Se också Anders Mathleins SvD-krönika om "miljardindustrin med självhjälpsråd grundade på positivt tänkande som lämpar över ansvaret på individen och gör människor rädda att uttrycka kritik och tvivel.")
Ingrid Atlestam

Inga kommentarer: