I bisseminariets allra sista skälvande minut var det någon i publiken som ifrågasatte att personer utanför biblioteksvärlden var inbjudna att samtala om bibliotek. Visst är bibliotekarier bäst på bibliotek, men absolut inte bäst på att se det utifrån, att se andra vinklingar, andra uppgifter än de att gneta på att hänga med, att ifrågasätta. Detta blev uppenbart vid seminariet under mässan med rubriken ”Sociala medier och bibliotek”.
Deltagarna från biblioteksvärlden vittnade alla om att det gällde att hänga med, att vara duktiga på allt detta nya. Men det provocerande ifrågasättandet av bibliotekets roll kom från de andra deltagarna: Unni Drougge och Rasmus Fleischer. De sa allt det kloka som kritiskt skolade informationskompetenta bibliotekarier borde ha sagt. De talade om de ekonomiska intressen och stora företag som ligger bakom ”sociala media”, en term som de helst inte ville använda. De talade om att biblioteken borde använda tekniken till att lyfta fram det smala, det udda, det som inte ryms i topplistor och automatiskt rankas av tekniken. Läs t ex Fleischers artikel i MetroTeknik
Ingrid Atlestam
måndag 4 oktober 2010
Sociala media eller kapitalistiska media
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Fler kommentarer från Fleischer angående detta seminarium finns här:
http://copyriot.se/2010/09/27/dagens-biblioteksdebatt/
Sen har vi ju Thentes krönika med den har ju redan diskuterats till döds. Personligen tycker jag inte man bör ta den texten på allvar.
http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/jonas-thente-ombytta-roller-1.1177365
Skicka en kommentar