söndag 31 oktober 2010

Lotta tipsar om skräckböcker

Det räcker med att öppna dagstidningen så blir man rädd och får kalla kårar. Inte för att vår kulturminister ser särskilt skräckinjagande ut, om hon nu över huvud taget finns, man undrar ibland? Men omvärlden skrämmer mig destor mer, mycket mer än när jag var barn.
Lotta Olsson i DN slår ett slag för skräcklitteraturen och efterlyser fler bra författare på området. Vem ska ta upp den fallna manteln efter Mary Shelley, Robert Louis Stevenson, Bram Stoker, H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe och Stephen King?
John Ajvide Lindqvist och Johan Theorin tillhör Lottas favoriter, men hon tycker att några av alla dessa deckar-wannabes kunde ägna sig åt gammal god skräcklitteratur istället.
Tillbaka till den läskiga boken, tycker hon. Bort från filmernas splash- och goreeffekter! Den bästa skräckeffekten är, och har alltid varit, en simpel knackning på dörren, omvridandet av ett handtag, en skugga under sängen.
Det är varandra vi är rädda för, menar hon, och det är kanske så det är. För det finns ju egentligen inga vampyrer och varulvar, bara farligt obildade kulturlösa sverigedemokrater, och fega aningslösa politiker med feta plånböcker, som bara tänker egoistiskt på att sänka skatterna och spara i de offentliga finanserna.
Mats Myrstener

Inga kommentarer: