Men varken Suleyman den store eller Adolf Hitler lyckades erövra den befästa staden, trots ihärdigt bombardemang, och det var bara Napoleons armé som 1798 lyckades inta Valetta, som uppgavs utan strid, varvid ordensriddarna lämnade Malta för gott.
Nationalbiblioteket sägs innehålla hela 25 inkunabler, men den syn som mötte oss i den stora läsesalen var väl inte överdrivet munter. Mycket få besökare och de gamla böckerna verkade knappast må väl i den fuktiga och bokdammiga luften.
Det kommunala huvudbiblioteket ligger utanför centrum, i förstaden Floriana, och en av filialerna låg bara femtio meter från vårt hotell i Sliema, men det upptäckte vi först när vi kom hem till Sverige. Men nästan varje by har en liten filial, med exotiska namn som Birzebuggia, Birkirkara, Dingli, Gharb, Kirkop, och Marsaxlokk. Folkbiblioteken byggdes ut under den engelska tiden på Malta, 1800-1964. Det engelska arvet syns nu mest på att väldigt många turister är britter, varav många bosatt sig på ön efter pensioneringen.
Och bara för att visa att vi var där... (lilla bilden t.h. är från huvudbiblioteket på den lilla nordön Gozo. Bredvid Gozo ligger den obebodda, ännu mindre ön Comino, som faktiskt fått ge namn åt en hel planet i Star Wars. Inte illa.)
Mats Myrstener
(Roligaste meningen i bibliotekets regulations: "The visitor is expected to treat the staff with courtesy." Det borde kanske påpekas i svenska bibliotek också?)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar