fredag 29 augusti 2008

Dieselverkstan och svenska boklån

Per Perstrand från Dieselverkstadens bibliotek i Nacka läxade upp mig i Svenska Dagbladet (23 jul, på min födelsedag). Bakgrunden är ju att Nacka kommun knoppat av en av sina biblioteksfilialer till en entreprenör, som driver biblioteket med en profil på ungdomsverksamhet. Och detta må ju vara gott och väl och inget fel i det. Perstrand skriver att Dieselverkstaden inte alls drivs "efter egen näbb", som jag sagt, utan har ett avtal med kommunen med ramar och kvalitetsmål. Det ena ("egen näbb") utesluter dock på intet sätt det andra.
Felet är dock att Nacka kommun valt att jämföra äpplen med päron, och varför man gör det är gåtfullt. Genom att bryta ut Dieselverkstaden, som främst vänder sig till en specifik publik, och låta denna filial fortfarande räknas in i systemet, och på så vis sätta ribban för de andra filialerna i kommunen, som har ett helt annat ansvar för alla bibliotekets målgrupper, så gör kommunen hela verksamheten en otjänst. Man kan ju inte både ha äpplet (en kommunalt finansierad biblioteksverksamhet) och samtidigt spotta ut det, eller?
Risken blir ju att Nacka går samma väg som Täby och Lidingö, där alla filialer lagts ner (alt. knoppats av) utom ett litet huvudbibliotek. Och hade vi nu inte haft en bibliotekslag så hade kanske Täby stått helt utan folkbiblioteksverksamhet idag?
Den nya aktören på vår marknad, Svenska boklån AB, drömmer om ett rent virtuellt bibliotek. Jag kan förstå att Täby-Fredrik är sugen på det äpplet. Biblioteket försvinner då helt som kulturell mötesplats och "värmestuga". Istället går man bara direkt in på nätet och beställer sina böcker elektroniskt, de plockas fram av en vaktmästare, och skickas sedan hem till låntagaren med posten. Bokhandlaren blir arbetslös. Bibliotekarien också. För mer behöver biblioteket inte göra i borgerligt styrda stockholmskommuner.
Per Perstrand kallar det "kundfokus", vad som nu menas med det?
Svenska boklån har lagt bud på stora kommuner som Solna, Uppsala och Linköping. Det låter som ett försenat aprilskämt men men ....
I Stockholm skulle det innebära 4 miljoner nya postpaket per år! Postverket, om det nu fortfarande finns, gnuggar händerna!
Gladare blir man när man i SvD läser (29 augusti) att Jan Björklunds lögner om skolan nu börjar avslöjas. Och kolumnisten Anna Larsson (annars på Amelia) efterlyser mer gammaldags "folkbildning". Ser man på? Sent ska syndaren vakna.
Och Stockholms läns landsting har låtit ännu en i en oändlig mängd av halvskumma entreprenörer ta över en vårdcentral, i Gamla Stan (Doktorn och compani). Men man glömde kolla att entreprenören hade en lång rad konkurser och obetalda räkningar bakom sig. Man ser onekligen ett mönster: billigare för kommunens politiker, möjlighet att sänka den egna skatten, men dyrare (tänk bostadsrätter) och sämre service för de stackars invånare som betalar skatten. För Sverige har fortfarande ett av Europas högsta skattetryck.
Och själv säger jag som salige Birger Hallingström. "Folk säger att jag är emot allting, men det är fel. Jag är till exempel för högre skatter."
Mats Myrstener

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej,

Vi vill bara korrigera ett missförstånd:
Svenska Boklån har ingenting med påståendet ovan att göra: ("Biblioteket försvinner då helt som kulturell mötesplats och "värmestuga".) Detta är en fantasi som dykt upp hos Mats Myrstener, och säger mer om honom än om Svenska Boklån.

Svenska Boklån AB vill utveckla biblioteken som mötesplats, och förbättra servicen till kommunens invånare.

Det är intressant att notera vilka underliga proportioner och perspektiv viskleken i svensk bloggdebatt ställer till med.

Vänligen/ Björn Norberg