måndag 29 september 2008

Är det någon idé med folkbibliotek? Svar: JA

BiS seminarium vid Bok&Bibliotek, se tidigare inlägg,drog fullt hus och väl var, att föreningen fått en större lokal än förra årets om bibliotek på entreprenad, då inte alla kom in.
Mycket klokt sades, men de ynka förtiofem minuterna räckte bara till att ställa frågor, att problematisera, att antyda tankebanor, men något annat är väl knappast möjligt i denna eviga debatt om vad som är bildning och vad som blir skillnaden när man sätter "ut" eller "folk" framför. Nu går fyrtio procent av en årskull till högskolan, så vad är då folket?
Sven-Eric Liedman menade att det var dags att skrota förledet folk och att utbildning contra bildning kan ses som kavla ut, contra bara ett ständigt kavlande. Ja, kanske är utbildning mer som att kavla ut och sedan ta ut figurerur degen med pepparkaksformar.
Sewillius Berg menade att folkbildning är något annat, där ska finnas ”själ”, kvalité och moral , vilket han ansåg att högskola och universitet, som får betalt efter hur många som tar sig igenom, saknar. Detta har han lovat att utveckla vidare i en kommande bisartikel.
Folkbibliotekens plats i(folk)bildningen var man ense om, Sewillius Berg sade till och med att folkbiblioteken är viktigare än folkbildningsorganisationerna.
Man menade att folkbiblioteken rent byråkratiskt ramlat ur folkbildningsvärlden i och med kommunaliseringen men ideologiskt hör dit.
Många vackra och kloka ord sades och bibliotekens nödvändighet för demokratin och det unika med folkbiblioteken som en öppen mötesplats med extremt låga trösklar i ett alltmer genomkommersialiserat samhälle.
Detta är bara några små korn av allt som samtalet kom att handla om och förhoppningsvis såddes det något litet frö hos dem som var där. Kanske tog man till sig tankarna om att vi ska sluta att försöka vara så populära och fixerade vid statistik och istället ägna oss åt bibliotekets roll i demokratin, mer kvalité än kvantitet. Men vad det skulle innebära rent konkret, det hann man inte fram till, så den som tänkt vidare är välkommen att skriva i bis!
Ulla Forsén, som var samtalsledare, avslutade med en dikt om bibliotek av Lina Ekdahl, vilket blev en genial sammanfattning av vad som sagts.
Ingrid Atlestam

Inga kommentarer: