onsdag 29 juli 2009

Enspråkig enfald

Danmark har sedan många år en mångspråkig portal för invånare med annat modersmål än svenska, www.finfo.dk har samhällsinformation såväl statlig som kommunal på tolv språk, nu har Finland en liknande portal på femton språk, www.Infopankki.fi.
Sverige hade tidigare www.sverige.se men den finns inte kvar ens på svenska utan är till största delen på engelska med ett mycket begränsat antal länkar och texter på andra språk och då i första hand franska, tyska, spanska och ryska. Sidan är alltså inte avsedd för invånare med annat modersmål än svenska utan för affärskontakter och turism.
Varken Stockholm, Göteborg eller Malmö har info på sina webbplatser på annat än svenska och engelska. Är det inte självklart att nödvändig samhällsinformation ska finnas lättillgänglig på de i landet mest frekventa språken? Det ältas mycket om misslyckad integrationspolitik, dags att göra något konkret, att se till att nykomna får en rimlig chans att få information om det svenska samhället, dess möjligheter och krav.

Ingrid Atlestam

2 kommentarer:

Lotta sa...

Örebro har kommuninfo på 9 språk, förutom eng/ty/fr även teckenspråk, arabiska, kurdiska mm:

www.orebro.se

Anonym sa...

"Danmark har sedan många år en mångspråkig portal för invånare med annat modersmål än svenska" - imponerande! Men invånare med svenska som modersmål då? ;)
/P