fredag 30 oktober 2009

"Mätbart" var ordet, sa Bull

Jag talade med folkbildningsveteranen från LO, Bertil Jansson, den sista riktiga kulturombudsmannen på det förbundet. Han oroade sig för debatten kring Malmö stadsbibliotek, staden där han själv vuxit upp, där den danska bibliotekschefen begick det taktiska misstaget med en slogan som löd "Nu bär vi ut böckerna, och bär in författarna". Att ett bibliotek fyllt av författare men utan böcker, inte riktigt går ihop, förstod nog många som bor i Malmö. Det följdes av nyheten att biblioteket planerade att bränna sex ton böcker. Det blev sommarens "snackis" i biblioteksvärlden. Bertil kommer att skriva i kommande nummer av bis om sin syn på utvecklingen på Malmö stadsbibliotek.
En god vän till Bertil, förre bissaren Alf Engström, har i många år verkat som "sagoberättare" på barnavdelningen i Upplands Väsbys bibliotek utanför Stockholm. Nu går Alf snart i pension, och hans tjänst kommer förmodligen att försvinna. Ledningen där vill bara satsa på verksamhet som är "mätbar"!
Att barns upplevelser av sagor och skönlitteratur inte hör dit, är väl den slutsats man kan dra av nedskärningarna i Upplands Väsby. Det känns som en fläkt från Fordismens tidiga 1900-tal, att allt måste statistikföras och mätas i pengar, minuter, sekunder. "Mätbart" var ordet, sa Bill. Eller var det Bull?
Mats Myrstener

onsdag 28 oktober 2009

Grattis!

Internationella bokbussen i Göteborg har utsetts till årets bokbuss. Bara att gratulera och hoppas att fler följer de hjulspåren. Årets bibliotek nästa år, bör bli ett som satsar på mångspråkighet. Internationela biblioteket var nominerat i år och Fisksätra häromåret, så tredje gången gillt. Missa inte när det är dags att nominera!

måndag 26 oktober 2009

Solidaritet, vad är det?

I kvällens Aktuellt utfrågades Folksams vd Anders Sundström om varför pensionärernas begravningsförsäkringar försämras? Svaret var bara att han "inte kunde ta från andra kunder inom LO-kollektivet", för att ge till Folksams pensionärer. Och det ska komma från en socialdemokrat. Har han hört talas om ordet "solidaritet"?
Ett annat tecken i tiden är väl att SJ ökar på sin vinst, trots att allt färre åker med tåget, linjer läggs ner, och servicen försämras. Vinstmaximeringen beror främst på att man avskedat anställda. En gång hela folkets, och hela Sveriges, järnväg. Miserabelt, var ordet.
Mats Myrstener

torsdag 22 oktober 2009

Det går ett spöke genom Europa

"Högerpopulismen dissekerad" av Magnus E Marsdal, om Fremskrittspartiet och arbetarklassen i Norge, är en nödvändig och skrämmande läsning för den som vill förstå och påverka vad som sker i svensk partipolitik nu. Det handlar om hur högerpopulismen, i det tomrummet som uppstått, då vänstern och socialdemokratiin svikit sina ideal och blivit en elit som inte längre ser klassamhället, frammanar motsättningen mellan elit och överhet och "verklighetens folk". Boken skildrar, delvis med ett inifrånperspektiv, hur ett högerpopulistiskt parti blir "det nya arbetarpartiet", men med sin dolda agenda egentligen är extremt nyliberalt. Dessvärre är detta inte ett unikt skandinaviskt fenomen utan samma utveckling sker i många europeiska länder.
Ingrid Atlestam

lördag 17 oktober 2009

Ingen tillbyggnad i Stockholm

Politikerna i Stockholm har bestämt att det inte blir någon stor tillbyggnad av det berömda Gunnar Asplunds huvudbibliotek. Läs en kommentar från en av bibliotekets assistenter:
http://www.newsmill.se/print/12414

lördag 10 oktober 2009

Nyhetsbiblioteket - nytt men personallöst


Nu har man kommit på något nytt i Danmark igen, läser jag i senaste BBL. Ett "nyhetsbibliotek" har öppnat i Herning. Där kan man ta del av senaste nytt från BBC och CNN, TV2 News och DR Update. Man samarbetar med dagstidningen i Herning. Bibliotekets hela bokbestånd består av "bokhandelns 20 mest sålda böcker - inga andra."
Den utskällda bibliotekschefen i Malmö, Elsebeth Tank, har besökt New York-filialen i Bronx, där biblioteket översvämmas av arbetslösa som söker jobb. Men Tank gillar inte att personalen hjälper till - det inkräktar på bibliotekets "integritet". Ett något svårförståeligt uttalande i dessa tider, eller?
I Linköping ska sju biblioteksfilialer bjudas ut på entreprenad, Svenska Boklån AB, som man trodde somnat av helt, har vaknat och är plötsligt intresserade. Och i Danderys kommun, som vi tidigare berömt i bloggen, ska två av filialerna bli obemannade. Argumentet: då kan man ha öppet längre på kvällarna.
Inga goda nyheter? Jo, Haninge kommun, söder om Stockholm, har invigt sin nya bokbuss (se bilden ovan). Bussens första tur gick den 15 september. Bussen är vackert dekorerad, ett konstverk i sig. (Ser ut som en glassbil, bättre bild i BBL.)Dessutom satsar Haninge i höst på "det mångspråkiga biblioteket" (läs Ingrid Atlestams tidigare inlägg om detta).
Mats Myrstener

fredag 9 oktober 2009

Hur ska det gå för Brunnsvik?

Brunnsviks folkhögskola, arbetarrörelsens första folkhögskola grundad 1906, har levt i ovisshet om framtiden. Personligen tycker jag det är skamligt att LO dragit sig ur sponsrandet av sin första folkhögskola, jämförbart med när man la ner den äldsta arbetartidningen, Arbetet i Malmö, år 2000, eller sålde förlaget Tiden till Norstedts. Några år senare fick Tiden kontrakt för utgåvorna av Harry Potter-böckerna!
Bibliotekarien i Brunnsvik, Christina Garbergs-Gunn berättar för mig att en ny delägare i skolan hittats, ABF Sollentuna, som tidigare också driver verksamhet i folkhögskolorna på Väddö och Södertörn. Det låter hoppfullt, men faran är säkert inte över för det. Per-Ola Jansson från Södertörns folkhögskola blir nu ny rektor på Brunnsvik. Ett illavarslande tecken är att årets konferens, "Boken på arbetsplatsen", flyttats från Brunnsvik till LO:s folkhögskola i Åkers-Runö.
Folkhögskolebibliotekarierna har en egen blogg, se adressen till höger bland våra länkar, där mer info kan hämtas. Man ger också ut en läsvärd årsskrift, Brunnsvikarnas årsskrift.
Vi håller tummarna för fortsättningen.
Mats Myrstener

torsdag 8 oktober 2009

Mäster Palm spökar igen


På 1800-talet gick ett spöke genom Europa - kommunismen. Nu spökar en annan gammal agitator, mäster August Palm. I Alexandra Coelho Ahndorils korta roman Mäster påminns inte minst alla socialdemokrater om vad det var för ett samhälle mäster Palm agiterade mot, och att det fanns ett idéinnehåll i det han framförde på sin svensk-tysk-danska dialekt från talarstolen.
I romanen får också Palms hustru Johanna sin beskärda del. Det var hon som fick stanna hemma, slava för brödfödan och ta hand om barnen medan mäster turnerade och agiterade. Det är en skildring av ett förfärligt 1800-tal där barn behandlades som auktionsföremål, August Palm var själv ett sådant barn, men också om kärleken mellan två personer som aldrig tappade tilltron till varandra.
Palm konkurrerades så småningom ut av Branting, som han föraktfullt kallade "intelligentsaren". Tyvärr har en sådan misstänksamhet inom socialdemokratin levt vidare (och inte bara där), en skepsis mot universitetsfolk, kulturmänniskor och intellektuella. Den skepsisen späddes inte minst på under de turbulenta åren kring 1968.
Jag påminns om att min egen morfar var ett auktionsbarn från Östergötland, som hamnade hos förmögna bönder i Småland och fick en synnerligen hård uppväxt. När Ahndoril och Per Sundgren diskuterade boken på ABF-huset fälldes många hårda ord om socialdemokratins svek mot samhällets olycksbarn, som Victor Hugo kallade de som hamnat i utanförskap.
Mats Myrstener

måndag 5 oktober 2009

Gallrade böcker i Malmö

Debatten om Malmö stadsbiblioteks storgallring för att få plats med en restaurang och en författarscen i biblioteket går vidare med frenesi. Följ debatten på Biblist, här är två av inläggen från SvR:s kulturredaktion:
http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=3116756 (Marianne Steinsaphir, Ordfront, tidigare redaktör BBL, som bl.a. talar utifrån klassperspektivet och bibliotekens betydelse för s.k. "klassresor"), och
http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=3121868 (Bengt Göransson, fd kulturminister, som bl.a. kritiserar Dieselverkstaden i Nackas alltför "kravlösa" verksamhet utifrån ett folkbildarperspektiv).
Läs också Per Svenssons inlägg om Malmö stadsbibliotek:
http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article551225/Viva-Las-Vegas.html

lördag 3 oktober 2009

Internet för alla

Det är rubriken för länsbibliotekets kampanj i Östergötland. Kolla http://www.lansbibliotek.ostsam.se/ och gör sammalunda. Hur folkbiblioteken lyckas med att överbrygga den digitala klyftan och skapa det mångspråkiga biblioteket är helt avgörande för bibliotekens framtid. Det gäller att folkbiblioteken ställer sig på rätt sida om klassamhällets växande klyftor och bejakar sina rötter i folkbildningen och inte tar tag i den rot som finns i medelklassens kommersiella lånebibliotek.

Ingrid Atlestam

torsdag 1 oktober 2009

Dålig kulturpolitik

Kulturpropositionen slopar anslagen till de s.k. "vägkrogsbiblioteken", ett av de lyckade projekt som bedrivits av Hotell- och restaurangfacket och Transportarbetareförbundet, och som fått långtradarchaufförer och restaurangpersonal att låna och lyssna på ljudböcker på CD-skivor. Även anslagen till andra LO-läsprojekt som "Läs för mig pappa" och arbetsplatsbibliotek slopas. En namninsamling för att rädda verksamheten har startats, se länk:
www.namninsamling.se/index.php?nid=3744
Samtidigt protesterar nu en rad kulturarbetare mot att kulturpropositionen inskränker bidragen till kulturtidskrifterna, se länk:
http://upprop.nu/OKUY
Mats Myrstener