fredag 9 oktober 2009

Hur ska det gå för Brunnsvik?

Brunnsviks folkhögskola, arbetarrörelsens första folkhögskola grundad 1906, har levt i ovisshet om framtiden. Personligen tycker jag det är skamligt att LO dragit sig ur sponsrandet av sin första folkhögskola, jämförbart med när man la ner den äldsta arbetartidningen, Arbetet i Malmö, år 2000, eller sålde förlaget Tiden till Norstedts. Några år senare fick Tiden kontrakt för utgåvorna av Harry Potter-böckerna!
Bibliotekarien i Brunnsvik, Christina Garbergs-Gunn berättar för mig att en ny delägare i skolan hittats, ABF Sollentuna, som tidigare också driver verksamhet i folkhögskolorna på Väddö och Södertörn. Det låter hoppfullt, men faran är säkert inte över för det. Per-Ola Jansson från Södertörns folkhögskola blir nu ny rektor på Brunnsvik. Ett illavarslande tecken är att årets konferens, "Boken på arbetsplatsen", flyttats från Brunnsvik till LO:s folkhögskola i Åkers-Runö.
Folkhögskolebibliotekarierna har en egen blogg, se adressen till höger bland våra länkar, där mer info kan hämtas. Man ger också ut en läsvärd årsskrift, Brunnsvikarnas årsskrift.
Vi håller tummarna för fortsättningen.
Mats Myrstener

Inga kommentarer: