lördag 27 november 2010

Vem tillverkar din Ipad?

Idag läser jag med förfäran om ett av det kinesiska ekonomiska undrets starka män, den 59-årige Terry Gou, född på Taiwan men mest verksam i Kina.
Vid en av hans enorma fabriker, i Shenzhen, arbetar 300.000 arbetare under slavliknande förhållanden. Hans imperium heter HonHai, där ett dotterbolag, Foxconn, tillverkar komponenterna till Apples Ipad och Iphone. Men han är också underleverantör till amerikanska företag som speljätten Atari, Compaq, IBM, Sony (som tillverkar läsplattor) och Hewlett-Packard.
Han är själv god för över 38 miljarder och när han gifte sig med 21 år yngre Delia Tseng visade han sin virilitet på bröllopet genom att göra trettio armhävningar för den förvånade publiken.
Hans anställda på fabriken i Shenzhen lever i bevakade sovsalar, främst ungdomar från fastlandskina mellan 18-25 år. De tvingas bära hans lilla bok med visdomsord i fickan, "The sayings of Terry Gou", som också predikas i fabriksstadens interna TV-kanal, och bestraffningar utdelas regelmässigt för den som inte håller den uppdrivna arbetstakten.
Sedan elva ungdomar försökt begå självmord tidigare i år höjde Gou lönen med 30 procent, men satte också taggtrådsstängsel runt fabriken, och tvingade de anställda skriva under ett nytt kontrakt, där han tillfogat: "jag lovar att inte begå självmord".
En amerikansk ekonom-profet har sagt att i framtiden kommer "Foxconn att producera, och Wall-Mart att leverera". Wall-Mart är USA:s största varuhuskedja.
Mats Myrstener
(bild "årets julklapp", surfplattan, här en Archos 9PC Tablet, kostar enl uppgift 3.701 kronor)
PS Ironiskt nog infaller idag den s.k. "köpfria dagen", som startades 1992 i Kanada. Och då har julkommersen knappt startat än?

3 kommentarer:

Jakob sa...

Man skulle kunna gå längre tillbaka i tillverkningsprocessen (fabriken behöver komponenter, det behövs råvaror) och skulle säkert hitta en del även där. Ibland låter det som om IT skulle rädda världen, men det är naivt, mycket.

Mats M sa...

Ja, och ännu ett argument (som naturligtvis avfärdas som "vänsterflum" eller hur?):
att köpa böcker och inte datorer
;-))

Mats M sa...

"Think global, buy local?" Nej jag skämtade förstås, men tänk om en Iphone eller Ipad faktiskt skulle kosta det dubbla, så att arbetsförhållandena för de kinesiska arbetarna kunde förbättras? Men då skulle väl bara Terry Gou stoppa den vinsten också i fickan?