onsdag 30 mars 2011
Framtiden i våra händer?
I Att vinna framtiden åter diskuterar Wendy Brown politiska former bortom den melankoli och brist på revolutionära horisonter som har kommit över såväl feminismen som vänstern i stort. (Bokförlag: Atlas)”
måndag 28 mars 2011
Rätten att vara anonym på internet
Litterärt vårtecken
lördag 26 mars 2011
Juholt hyllar kulturen
torsdag 24 mars 2011
TV-krönika torsdag
På ekonominyheterna, normalt rena sömnpillret, avslutades ett inslag om pensionerna med att mer information finns på Internet. Sen kom det. "Och har du inte dator hemma så kan du gå till biblioteket!" Sån't blir man glad av att höra. Tala om genomslag och bra reklam, på bästa sändningstid.
Sen var det ett inslag om vådan av att sitta framför datorn innan man ska gå och lägga sig. Eller, ännu värre: efter en timme med läsplattan i knät i sängen. En stressforskare kritiserade detta och rekommenderade i stället en gammal omodern bok före insomnandet. Ännu mer reklam för oss boknördar alltså.
Så nu väntar jag bara på Antikrundan och Debatt, kvällens höjdpunkt. Fast det var bättre på Josefssons tid. Och jag hinner se hur Leif GW Persson, en annan favorit, löser det tjugosex år gamla styckmordet på Catrine da Costa, på SvT Play.
I forskningen talar man om "modernitetsmarkörer". På Stockholms stadsbibliotek 1928 fanns ingen publik telefon, ja inte före 1935 heller. Det ansågs inte att biblioteket skulle serva allmänheten med något så onyttigt! (Det var före mobiltelefonens intåg i biblioteken.)
Nu är det läsplattor och smartphones som skrämmer bakåtsträvare som jag. Traditionens ständiga kamp mot det moderna, mot förnyelse och förändring, god som dålig.
Då känns det bra att gå och lägga sig med ett pappers-Aftonblad och Juan Goytisolos De unga mördarna från 1959. Och vara lite omodern en stund.
Mats Myrstener
7 miljoner böcker blir klimatsmarta
Bakom initiativet står de två stora pocketförläggarna Månpocket och Bonnier pocket.
källa: Metro, dags dato.
(Och på lördag släcker vi ljuset över hela världen mellan 20.30-21.30. Man kan stödja hela projektet på Världsnaturfondens hemsida (WWF))
onsdag 23 mars 2011
Allmänningens tragedi
skriver Anne-Marie Lindgren från Arbetarrörelsens tankesmedja, som ger ut en rad intressanta utredningar i olika samhällsfrågor.
tisdag 22 mars 2011
Bibliotek och badhus
Hennes nya förslag i Stockholm är att lägga ut samtliga stadens badhus och simhallar på entreprenad. Trots att de enligt samstämmiga vittnesmål fungerar alldeles utmärkt i stadens regi.
Det rör sig alltså om en liten ekonomisk fråga, men en stor ideologisk.
Bibliotek och skola har hört ihop sedan 1800-talet, men faktiskt också bibliotek och badhus. När man vid sekelskiftet 1900 planerade nya bibliotek (t.ex. i Gävle) var det ofta tänkt att ligga i samma hus som ett badhus.
Och i Stockholm är det precis fallet, i det stora Medborgarhuset, som öppnade 1939.
En sund själ i en sund kropp var nog tanken, och att arbetarna på Södermalm i Stockholm både skulle tvätta sig invändigt och utvändigt på samma gång. Idag förefaller tanken att förena bibliotek med badhus ganska befängd.
Utom möjligtvis för borgarrådet Regina Kevius, som ju gillar motionssimning. Kanske kan hon få tag i en entreprenör som kan driva bägge delarna till ett billigt pris? Vi får vara glada att hon ännu inte basar över Stockholms stadsbibliotek åtminstone.
Mats Myrstener
(Bild: Äventyrsbadet Energikällan i Lindesberg. Här som i många andra kommuner samsas kultur, idrott, fritid och turism inom samma kommunalnämnd. Men Lindesberg har hela fem filialer om man räknar kriminalvårdsans-
talten i Hinseberg, ett huvudbibliotek och en bokbuss. Det är mer än i rika kommuner som Täby och Lidingö! Och en bra men knapphändig verksamhetsbeskrivning som talar om folkbildning, och att värna yttrandefriheten. Någon biblioteksplan verkar man dock inte ha.)
måndag 21 mars 2011
IFLA och Open Access
Ja, det var ju kul att få veta och ett ex i pappersform lär vara på väg. Men ska man kolla på nätet så kostar det, trots att vi som skrev artikeln inte fick ett öre.
Förspråkar inte IFLA open access, ska man då inte föregå med gott exempel? Om man nu vill förmedla kunskap och inspiration om bibliotek över hela världen ska man då inte tillämpa gratisprincipen?
Ingrid Atlestam
Missnöjets vinter
Det finns ett dokumenterat, men inte så ofta artikulerat, missnöje med arbetssituationen och utvecklingen vid flera av landets största bibliotek. Stora förändringar genomdrivs utan att vara förankrade bland personalen, som anses förändringsobenägen. Nu ska det åter pekas med hela handen och vara rättning i leden och systemet med individuella löner tycks funka effektivt som både piska och morot och därtill kommer hotet om outsourcing, entreprenad och utförsäljning som extra piska. Däremot tycks detta med upphandling inte vara en lockande morot för personalen. De är inte bara bakåtsträvade utan också ointresserade av att bli entreprenörer, alltså helt ute på den marknad som blåa laget försöker skapa. Men man gnetar vidare utan att organisera och formulera sig. Situationen är en perfekt illustration till Barbara Ehrenreichs budskap i boken ”Gilla läget : hur allt gick åt helvete med positivt tänkande”.
I både Stockholm och Malmö har ledningen stora visioner, många bra idéer och tycks veta vart man vill och varför, det är vägvalet som är problemet. I Göteborg har man valt väg utan att ha något gemensamt mål. Kommunfullmäktige har beslutat att lägga alla mediapengar i Stadsbibliotekets kassakista. Man har alltså kört över alla stadsdelsnämnderna och genomfört en centralisering. Det var nog en god tanke någonstans, men det saknas dessvärre en inköpspolicy och nu har Stadsbibliotekets ledning kört över alla stadsdelsbiblioteken och centraliserat en stor del av mediainköpen och infört floating collection. För personalen känns det nog som allt fast har förflyktigats, eftersom man samtidigt halverat antalet stadsdelsnämnder och tvingat på alla de som blev kvar en enhetlig organisation. Så gick det med den demokratireformen!
Det sägs så mycket högtidligt och klokt om biblioteket som en demokratisk arena, en nödvändig institution för utveckling av ett demokratiska samhälle, men hur ska det kunna förverkligas om det brister i biblioteksorganisationens interna demokrati? Hur påstå sig vara en garant för det fria ordet om man inte själv vågar använda sig av det?
Ingrid Atlestam
onsdag 16 mars 2011
Lena hyllades på Bokspindeln
tisdag 15 mars 2011
Några tips om Egypten
måndag 14 mars 2011
Debatt på Bibliotek Nacka Forum. Om upphandling av drift av folkbiblioteken
BiS - the next generation
BiS nyvalda styrelse från vänster till höger: Andrea Hofmann, Johanna Dalmalm, Sam Carlshamre, Anna Hallberg, Tobias Willstedt, Lena Lundgren, Mats Myrstener och Christian Forsell.
onsdag 9 mars 2011
Bibliotek på entreprenad – igen
BiS gjorde 2007, då frågan förra gången var aktuell i debatten, en sammanställning av bibliotek med alternativa driftsformer (se BiS hemsida www.foreningenbis.org). Nitton bibliotek drevs då på entreprenad i olika former, de flesta av föreningar för att de små biblioteken annars hotades av nedläggning. Några mera regelrätta entreprenader fanns också i Västerås (Tillberga) och Hällefors, och Linghems bibliotek i Linköping var ett väldokumenterat men förvånansvärt okänt exempel, som faktiskt pågick i tio år.
Svensk Biblioteksförening har nyligen publicerat en rapport om bibliotek på entreprenad. Där åberopas BiS kartläggning och SB har gjort en viss uppföljning genom att ringa de flesta länsbiblioteken. SB drar slutsatsen att läget troligen är i stort sett detsamma som 2007 men resultatet är dock inte så säkert att SB vill redovisa det. Det är förvånande och beklagligt att SB med sina stora resurser inte har tagit tillfället i akt att göra en ny ordentlig kartläggning av nuläget och redovisa den och vilka planer som finns i kommunerna! En sådan skulle dokumentera utvecklingen och ge den aktuella debatten ett säkrare faktaunderlag.
I dagens debatt framförs ofta att det inte spelar någon roll om biblioteken drivs av privata entreprenörer på kommunalt uppdrag eller av kommunen själv och det är en uppfattning som stöds av författarna till SB:s rapport och av DIK (enligt artikel i Svenska Dagbladet 2010-12-21). Ofta görs jämförelser med skolan och vården, där privat drift blir allt vanligare, och frågan ställs varför biblioteken skulle vara så speciella, att de skulle särbehandlas i denna samhällspolitiska utveckling.
I BiS har vi alltid varit emot folkbibliotek på entreprenad därför att vi ser flera sakliga skäl till att biblioteken ska vara kvar i kommunal drift:
- De offentliga biblioteken bildar ett nätverk som de med andra driftsformer ställer sig utanför. Det finns ingen skyldighet för andra bibliotek att samverka med de offentligt drivna. Redan för hundra år sedan talade man om ”det svenska sambiblioteket”, vilket innebar (och innebär) att forsknings- och folkbibliotek genom att fördela ansvar och arbete mellan sig kan erbjuda bästa möjliga verksamhet och utnyttja resurserna på bästa sätt. Bibliotekens samverkan är nödvändig utifrån ett demokratiskt perspektiv. Den ger alla samma tillgång till biblioteksresurserna och människor som bor i mindre tättbefolkade områden och distansstuderande är exempelvis grupper som har stor nytta av samarbetet. Intern konkurrens mellan biblioteken i kommunerna försvårar ett sådant samarbete. Alla vill hålla på sitt och sina medier.
- Folkbiblioteken har en stor uppgift utöver att låna ut medier, hjälpa till med informationssökning och fungera som en mötesplats i samhället. Den mycket viktiga uppgiften innebär att bistå personer med läshinder av olika slag, inte minst språkliga, både med medier och praktisk hjälp. Det är en verksamhet som fordrar specialkunskaper men som inte genererar några höga utlåningssiffror och inte heller alltid högre besökssiffror, de två variabler som oftast används för att mäta bibliotekens verksamhet. Det finns i stort sett inga utprövade utvärderingsmetoder för bibliotek. Regionbibliotek Stockholm konstaterar i en ny rapport, Mäta och väga, att man måste använda flera mått och att ett utvecklingsarbete är nödvändigt när det gäller bibliotek och utvärdering/statistik. Personalen svarar exempelvis på kvalificerade frågor, vilket nyligen bekräftades i en studie av Bibliotek Forum Nacka, men detta ger inte utslag i det ersättningssystem som biblioteken i Nacka finansieras med och som nu sprids till fler kommuner.
- Personalen på de offentliga biblioteken har rätt att kritisera verksamheten exempelvis i massmedia. I privata företag gäller andra regler, ofta med krav på absolut lojalitet. I en samhällssituation där dessa frågor är högaktuella och där kraven på öppenhet, transparens och yttrandefrihet framförs med kraft borde detta faktum vara ett viktigt argument för att behålla biblioteken i kommunal drift!
2011-03-09
tisdag 8 mars 2011
På internationella kvinnodagen
En särskild tanke skickar jag gärna till den suveräna berättaren Elsie Johansson som fyller 80 i år. I söndagens dokumentär på TV framstod hon som den oerhört populära författare hon är, i "Moa-linjen" som Ebba Witt-Brattström sa. Få författare utlånas så mycket, säljer så många böcker, och drar så många besökare till författarträffarna på alla de bibliotek som hon besökt.
Om dagens folkbibliotek skulle bemöda sig om att försöka nå nya grupper av bokläsare, inte bara den gamla vanliga understödskåren, så tror jag att t.o.m. LO-anslutna män skulle börja läsa Elsies böcker. Med rätt understöd är jag nästan säker på det.
För tänk att det fortfarande finns människor som kan berätta så fängslande och träffsäkert om när Sverige fortfarande var fattigt, och hur det var att vara kvinna på den tiden. Idag tar sig fattigdomen andra uttryck. Ett är att biblioteken förlorar fler och fler besökare i förhållande till folkmängden, och att texter och språklig utveckling inte längre verkar engagera vare sig politiker, den stora allmänheten, eller för den delen många unga bibliotekarier.
Mats Myrstener
(bild från Wikipedia)
måndag 7 mars 2011
Barbarians at the gates of the library
söndag 6 mars 2011
Botten upp!
Inget att hetsa upp sig över alltså förrän alldeles på slutet då Elsebeth Tank berättar att det ska öppnas en bistro i Malmö Stadsbibliotek, då man i biblioteket "ska kunna nästan täcka hela livsbehovet under den tid man är här". Vad gäller personalens tveksamhet inför detta och andra förändringar, så gäller det "att få dem att tänka i nya banor och göra dem delaktiga i den mentala transformationen".
Frid över gamle Dickson som startade landets första folkbibliotek i arbetarstadsdelen Haga i Göteborg 1862 med det uttalade syftet att förhindra revolution och superi. Om nu allt ska vändas upp och ner så låt då hellre bibliotekets nya roll bli att stödja en radikal samhällsförändring än en ökad alkoholkonsumtion!
Ingrid Atlestam
lördag 5 mars 2011
Boklördag med Olof och Olof
Det finns dom som menar att dessa Palmes kardinalstankar idag inte är mycket värda, fortsätter Schori. Det är ju som att dödförklara FN:s stadgar, eller deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Jag tycker det kan jämföras med att vissa debattörer anser att folkbiblioteken inte längre ska vara folkbildare och bokförmedlare, något man varit ända sedan 1800-talet. Vi bör akta oss så att vår professionella värdegrund inte fullständigt smulas sönder i kommersia-
lismens och den moderna förtrollningens malande kvarnar.
Sedan läser jag om idolen Olof Lagercrantz, som skulle fyllt 100 år idag. Han är populärare än någonsin, nya böcker skrivs i rasande fart. Stina Otterberg, som just kommit med en avhandling (högst populär och läsvärd) om Lagercrantz, saknar hans tid, i ett samhälle "som håller på att avskaffa humaniora, skola, bibliotek och kultur." Olof Lagercrantz som bröt arm med Nils Ferlin, kappkörde med Stig Dagerman, och efter sin Kinaresa kom till DN:s kulturredaktion iklädd rosa majongdräkt. Han var född i en högborgerlig miljö, skildrad i boken Min första krets, men blev allt radikalare ju äldre han blev.
Hans introduktioner till ett stort antal författarskap är så medkännande, varsamt skrivna, populärt hållna, och kloka. Författaren bör, skriver han i boken om Joseph Conrads Mörkrets hjärta, aldrig svika läsaren, utan ta denne i hand och varligt leda honom eller henne genom berättelsen.
Det är storstilat, om än lite idealistiskt.
Mats Myrstener