tisdag 22 mars 2011

Bibliotek och badhus

Moderaternas unga borgarråd i Stockholm, Regina Kevius, ångar på trots två riktiga stjärnsmällar förra månaden (se tidigare blogginlägg av mig).
Hennes nya förslag i Stockholm är att lägga ut samtliga stadens badhus och simhallar på entreprenad. Trots att de enligt samstämmiga vittnesmål fungerar alldeles utmärkt i stadens regi.
Det rör sig alltså om en liten ekonomisk fråga, men en stor ideologisk.
Bibliotek och skola har hört ihop sedan 1800-talet, men faktiskt också bibliotek och badhus. När man vid sekelskiftet 1900 planerade nya bibliotek (t.ex. i Gävle) var det ofta tänkt att ligga i samma hus som ett badhus.
Och i Stockholm är det precis fallet, i det stora Medborgarhuset, som öppnade 1939.
En sund själ i en sund kropp var nog tanken, och att arbetarna på Södermalm i Stockholm både skulle tvätta sig invändigt och utvändigt på samma gång. Idag förefaller tanken att förena bibliotek med badhus ganska befängd.
Utom möjligtvis för borgarrådet Regina Kevius, som ju gillar motionssimning. Kanske kan hon få tag i en entreprenör som kan driva bägge delarna till ett billigt pris? Vi får vara glada att hon ännu inte basar över Stockholms stadsbibliotek åtminstone.
Mats Myrstener
(Bild: Äventyrsbadet Energikällan i Lindesberg. Här som i många andra kommuner samsas kultur, idrott, fritid och turism inom samma kommunalnämnd. Men Lindesberg har hela fem filialer om man räknar kriminalvårdsans-
talten i Hinseberg, ett huvudbibliotek och en bokbuss. Det är mer än i rika kommuner som Täby och Lidingö! Och en bra men knapphändig verksamhetsbeskrivning som talar om folkbildning, och att värna yttrandefriheten. Någon biblioteksplan verkar man dock inte ha.)

Inga kommentarer: