fredag 13 maj 2011

Vi blir allt mer segregerade

Det svenska samhället blir också allt mer segregerat, och en bidragande orsak är skriver Aftonbladet, det fria skolvalet. Världens mest jämlika skola har på några år med en borgerlig regering blivit en skola som blivit en sorteringsmaskin där de fattiga barnen sållas bort redan från klass ett.

Min egen bror flyttade just från en invandrartät del av Malmö, hans adopterade son ska snart börja första klass. Internationellt kallas det ”white flight”.

Bostadssegregationen blir allt större i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. På Södermalm i Stockholm, en gång de fattiga arbetarnas stadsdel, finns snart bara höginkomsttagare, rapporterar Sveriges radio.

Folkbiblioteket följer med all sannolikhet med i utvecklingen. ”Fritt tillgängligt för alla, äfven för barn och ungdomar” som Valfrid Palmgren skrev 1909. Men gäller det verkligen alla barn?

Mats Myrstener

1 kommentar:

Unknown sa...

Ja, högern var ju helt emot avskaffandet av det så kallade parallellskolesystemet, med folkskola och realskola och i värsta fall även separat flickskola. Sossarna fick igenom enhets/grundskola efter många års kamp.
Nu inför alliansen ett parallellskolesystem som är etter värre, hur ska vi lyckas avskaffa det, nu när alla klyftor ökar?