fredag 6 maj 2011

Egendom är stöld

I gratistidningen City läste jag igår en insändare som pekade på hur nedskärningarna och privatiseringarna skapar ett kallt kommersiellt samhälle av rädda desperata människor. Ett klassamhälle.
Insändaren berömde också kolumnisten Kajsa Ekis Ekman, som den 28/4 skrev om SOS Alarm, bara det senaste exemplet på vad nedskärningarna gör med stressad och övertidsarbetande personal (som i det här fallet drar sig för att skicka ut en ambulans i onödan).
Den 17/3 skrev Ekman en kolumn, där hon sålde borgarrådet Regina Kevius antika badkar på Blocket för tre kronor! (Se tidigare blogginlägg.) Kevius vill hyra ut Stockholms simhallar på entreprenad, återigen utan att fråga stockholmarna vad dom tycker, så den stölden var kanske motiverad.
Egendom är stöld sa anarkisten Pierre Joseph Proudhon redan 1840. Det belackarna kallar "kollektivism" och "gemensamt ägande" var utbrett i Sverige fram till 1980-talet, då den ekonomiska krisen fick stat och kommuner att dra åt svångremmen. Något hände också med hela mentaliteten i samhället, osäkert vad.
Men ett samhälle som inte tar hand om sina svaga, gamla och sjuka är ett dåligt samhälle. Jag hoppas Håkan Juholt drar i de trådarna i nästa valkampanj. Solidaritet, kallas det visst. Reinfeldt lär få svårigheter med det ordet.
Mats Myrstener
Kajsa Ekis Ekmans City-krönikor kan läsas som pdf. Den 17/2 skrev hon om biblioteken i Nacka:
http://city.se/pdf/

Inga kommentarer: