lördag 20 augusti 2011

Önskas: bra skolor med bra bibliotek

Idag skriver Miljöpartiets nya språkrör på DN Debatt. Man tar upp resursslöseriet med alla neddragningar och utförsäljning av allmännyttan.
T.ex. dåliga järnvägar med försenade och inställda tåg (2,5 miljarder i förlorad arbetsinkomst förra vintern). Bostadsbristen i Stockholm kostar enligt skribenterna också 2,5 miljarder i uteblivna skatteinkomster.
Dessutom menar Romson och Fridolin att den ojämlika skolan kostar samhället sex miljarder per årskull i utgifter skjutna på framtiden.
Det menade f.ö. redan Valfrid Palmgren för hundra år sedan! En dålig skola kostar stora pengar som samhället sedan får betala ut i form av socialbidrag av olika slag, och kostnader för kriminal- och sjukvården. En stor satsning på skolor, och på bibliotek, är den bästa garanten för framtiden menade hon. Boken som universalbotemedel!
Vi får hoppas att Miljöpartiet hörsammar Valfrids maning och kan få regeringen att sluta tokspara och istället börja satsa offensivt. Biblioteket borde ha en enorm potential i ett framtida kunskaps- och informationssamhälle, men varför utnyttjas det inte mer?
(Fast hur är det? Visst förordar Miljöpartiet samtidigt friskolor? Utan bibliotek? Hmm...)
Mats Myrstener

Inga kommentarer: