Göran Greider och Barbro Hedvall: Stil och politik (Atlas)
Om hur man klär sig för att imponera. Något för dagens bibliotekarier månne? Skrivet av en klädsnobb och en slashas. Gissa vem som är vad?
Cynthia Lennon: John (B.Wahlström)
Intressant om en popikon, som inte var särskilt schysst mot sin första fru, än mindre mot sonen Julian (som Paul dedicerade sången Hey Jude till). Välskriven.
Björn Horgby: Rock och uppror (Carlsson)
Om rockens pionjärer, Elvis, Beatles, Grateful Dead, The Who, ur ett marxistiskt perspektiv. Akademisk och intressant.
Curt Larsson: En själs bekännelse (Murbruk)
Om polisen, bögen, kommunisten och sol-och-våraren Curt Larsson. Frispråkig, erotisk och högintressant självbiografi från efterkrigstiden.
No Pasaran! Utgiven av Svenska Spanienfrivilligas vänner (Nixon)
Om spanska inbördeskriget och de 500 svenska frivilliga som deltog. Följer dessa fram till modern tid (den siste av dessa, Karl Staf, dog i år, 93 år gammal). Nyskriven, skulle kommit till 70-årsminnet av krigets utbrott 1936.
Marco Smedberg: Vietnamkrigen 1880-1980 (Historiska media)
Skildrar hundra år av krig i Indokina. Lättläst och intressant.
Omvänt bistånd : från den fattiga till den rika världen (Nixon)
Om de fattiga ländernas ”bistånd” till de rika: billig arbetskraft, billiga råvaror och billig produktion. Och om vad de får i retur: förstörd miljö, ekonomisk skuldsättning, kulturell och ekonomisk utarmning. Utgiven av Vänsterns internationella forum.
Doris Dahlin: Vi vet nog vem du är (Ordfront)
Otäck skildring av mobbing i skolan, om utanförskap, fattigdom. Dahlin debuterade förra året med norrlandsskildringen Skammens boning, ”arbetarlitteratur” när den är som bäst.
Mats Adolfsson: Bondeuppror och gatustrider, 1719-1932 (Natur och kultur)
Om upplopp och uppror i Sverige under nästan 300 år. En inspirationskälla för tvehågsna.
Boel Englund, Lena Kåreland: Rätten till ordet : skrivande stockholmskvinnor 1880-1920 (Carlsson)
Om skrivande och intressanta kvinnor som Sophie Adlersparre, Ellen Key, Anna Branting, Klara Johansson, Elin Wägner, Marika Stiernstedt, Helena Nyblom, Gurli Linder m.fl.
Leif GW Persson: Faller fritt som i en dröm (Bonniers)
En grupp kriminalare bestämmer sig för att gå igenom allt polisens material från Palmemordet (ett helt fullpackat rum), och försöka göra det jobb som polisen aldrig gjorde. Låter spännande. Visade sig vara det också.
Johannes Lindwall: Ett land som alla andra : från full sysselsättning till massarbetslöshet (Atlas)
Högaktuellt tema. Om Sverige, en gång ett unikt land i världen, numera som vilket EU-land som helst. En medveten politik?
Folkbildning i vår tid : en antologi om makt och demokrati. Redaktör Håkan A. Bengtsson (Atlas)
Också ett aktuellt ämne. En gång var det att lära ut hur demokrati fungerar, liksom jämlikhet och integration, en viktig uppgift för samhället där biblioteken hade sin givna plats. Hur är det idag? Folkbildningen, folkrörelserna, nya sociala rörelser, samverkan med biblioteken. Borde väl vara en självklarhet, eller?
Bengt Nerman: Den offentliga lögnen (Atlas)
En klassiker, om hur ”samtalet” om demokrati och jämlikhet ersattes av det offentliga ljugandet, dimridå- och mörkläggandet, det som Nerman kallar ”information”.
Vicki Myron: Bibliotekskatten Dewey (Schibsted)
Titeln talar för sig själv, idag när gamla SAB-systemet är på väg att utrangeras. Själv hoppas jag vara pensionerad när det blir av.
God jul!
fredag 19 december 2008
Mats julbokklappstips, da’n före da’n före da’n före da’n före doppareda'n
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar