fredag 11 september 2009

Google och skolbibliotek

Snart går tiden ut för de svenska förlag som på ett närmast diktatoriskt sätt ska tvingas välja om de vill låta Google skanna in deras böcker och göra dem tillgängliga för hela världen. Ett antal svenska förlag har protesterat och tackat nej, dock ej det största, Bonniers. I SvD skriver kulturchefen Stefan Eklund bekymrat:
- Större oro bör man kanske känna inför möjligheten att i ett framtida, allt mer utvecklat, informationssamhälle så sköts den digitala biblioteksverksamheten av ett amerikanskt företag.
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_3483771.svd
Google presenterar projektet: http://books.google.se/books

I DIK-Forum 2009:6 uppmärksammas åter nedskärningarna som drabbar skolbiblioteken. I Leksand läggs hela gymnasiebiblioteket ner, och i Kramfors vill man utreda om gymnasiebiblioteket går att driva utan personal (?) Efter protester från lärare och föräldrar ändrade sig politikerna och tillsatte en halv (!) bibliotekarietjänst. I Mora dras all personal på grundskole- och gymnasiebibliotek in. Biblioteken får dock vara kvar, obemannade, och man vill att kommunbiblioteket ska stå för driften. Utan att få någon kompensation förstås.
Mats Myrstener

1 kommentar:

Ronny sa...

Detta verkar ju högs oroväckande, även om jag personligen inte är emot ett digitaliserat info. samhälle.

Det här med att bevara instanser utan personal är inte vad jag anser vara syftet med digitaliserade databaser.