fredag 10 december 2010

Där öst och väst möts, vackert så?


Har även besökt den största av sju filialer till Mauritius största folkbibliotek, ett mediatek med utlåning av film förutom böcker och tidskrifter. Lokalen är större än huvudbibliotekets, ett stort cybercafé, referensavdelning, tidningar, tidskrifter. En hel del skönlitteratur av mer tveksam kvalité finns i de glesa hyllorna, allt inbundet i ”biblioteksband”. Den intervjuade kollegan sa precis som kollegan på huvudbiblioteket, att bibliotekets främsta uppdrag är att vara ett stöd i utbildningen på alla nivåer, sedan måste man ju ha lite nöjesläsning också.

Så filmerna var framförallt undervisningsfilm från Mauritius motsvarighet till UR. Spelfilmerna var enkelt indelade i två lika stora samlingar, en från väst och en från öst. Här mötas de två!

Den för ett estetiskt och ideologiskt skolat öga totala blandning av Disneyfigurer, kinesiska landskapsbilder, affischer om kampanj mot kvinnomisshandel, pedagogiska väggplancher, anslag om tystnad, sentenser om läsningens goda, foto av premiärministern, Asterix och ”hötorgskonst” i ”guldramar” i en för övrigt sällsynt trist lokal ställer mycket av ens invanda värderingar på sin spets. Denna totala kreolisering, kan den även bli som estetiskt tilltalande?

Ingrid Atlestam

Inga kommentarer: