fredag 13 maj 2011

Olika syn på saken

"Olika syn på saken - folkbiblioteket bland användare , ickeanvändare och personal" är en ny rapport från Svensk Biblioteksförening. Lite tunn, men dock med en hel del intressanta iakttagelser om skillnaden mellan vad personalen vill och tycker om och med bibliotek och brukarnas syn på verksamheten.
Brukarna vill ha kunnig personal, böcker och ett lugnt och tryggt ganska traditionellt bibliotek. Personalen vill en större bredd och häftighet och är mer intresserade av det digitala. Dessvärre är personalen, enligt brukarna, inte så kunniga och välkomnande som de själva tror. Önskemål och preferenser varierar efter kön, ålder och utbildning. Ickebrukarna tycker att biblioteket inte är så tillgängligt, verkar krångligt och andra undersökningar visar att regler och framförallt avgifter av olika slag gör att många, speciellt de som inte är så motiverade, inte använder sig av biblioteket.
Till sist ställs frågan Vad gör biblioteken bättre än någon annan?
Ja, inte är det att tillhandahålla samma utbud som närmaste pocketförsäljare, tillfredsställa behovet av topplisteböcker eller vara en diffus mingelplats som ger biblioteket existensberättigande. Musik, film, tv-spel o dyl är brukarna inte speciellt måna om.
Kunnig personal och alternativ till utbudet i varuhus, kiosker och bokhandelns storsäljare, månne det vara bibliotekets uppdrag?

Ingrid Atlestam

1 kommentar:

Unknown sa...

Utredaren Anna Kåring Wagman redogjorde själv för det hela under Biblioteksdagarna, varsågod att titta och lyssna! http://www.vimeo.com/album/1596848 eller via Svensk Biblioteksförenings webbplats.

Lyssna på Fleischer och Ilshammar åxå!