Birgitta Hellman Magnusson vid Östergötlands länsbibliotek för en idog kamp för att folkbiblioteken ska uppmärksammas och få resurser då det gäller att ge alla tillgång till såväl teknik som kompetens på IT-området. Här är hennes senaste inlägg på BIBLIST:
"I Norge är biblioteken på offensiven och vill ha uppdraget som regeringen gett kommunerna, nämligen att ge medborgarna tillgång till, och kunskap om, offentlig information på nätet. I onsdags, 15 okt, var det en konferens på temat i Östfold:
"Bibliotekene som læringsarena for en offentlig IKT-opplæring. eBorger og eBibliotek - Østfoldkonferansen": http://www.norskbibliotekforening.no/site/ostfold/article.php?id=54
Vad händer i Sverige? Jo här hade Folkbildningsrådet - samma vecka - kallat till konferens för att diskutera behovet av "digitala samlingslokaler" i samhället tillsammans med företrädare för studieförbunden, RIO, SKL, Våra gårdar, Folkets Hus och Parker, Bygdegårdarnas riksförbund:
http://www.resurs.folkbildning.net/dk/Inbjudan%20bredband%20i%20samlingslokaler.pdf
Ska vi låta folkbildningen ensamma bygga nya tidens bibliotek dvs de "digitala samlingsrummen" , eller ska de svenska folkbiblioteken vara med på banan? Om vi vill vara med som en SYNLIG resurs för att överbrygga digitala klyftor i samhället så tror jag det är hög tid att det offentliga bibliotekssverige agerar NU, och försöker få till stånd ett samarbete med Folkbildningsrådet kring dessa frågor.
Vakna upp folkbibliotekssverige! Och agera nu!! Annars får vi samma utveckling som när 2000-talets lärcentra utvecklades som eget spår utanför biblioteket, istället för att integreras med befintliga bibliotek. Så blev de inte långlivade heller, snacka om slöseri med samhällsresurser! "
BiS, som länge fört denna kamp om biblioteken som en bro över den digitala klyftan, instämmer helhjärtat och hoppas att Svensk Biblioteksförening snarast agerar kraftfullt i frågan. Detta borde vara en väsentlig del av en nationell bibliotekspolitik!
Faktum är att medborgarna redan röstat med fötterna, det är till biblioteken de kommer när de behöver såväl kunskapen som tekniken. Ge biblioteken pengar till fler datorer, kurser och handledning så är problemet löst, ingen ny organisation behöver byggas upp eller marknadsföras. Vi gör ju redan detta jobb med ytterst begränsade resurser.
I Kortedala bibliotek har vi haft elementära datakurser i över tio år och i stort sätt haft kö hela tiden och vid det här laget utbildat flera tusen personer utan att behovet tycks vara mättat!
Ingrid Atlestam
tisdag 21 oktober 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar