"You gather the idea that Mauritius was made first, and then heaven; and that heaven was copied after Mauritius." Mark Twain, "Following the equator" 1897.
Detta citat används ofta i turistreklamen om Mauritius, en ö som årets nobelpristagare i litteratur ser som det land han har sina rötter i. Och det är inga dåliga rötter, kanske var det just familjen LeClezios släktgods Eureka som Mark Twain besökte se http://www.maisoneureka.com/musee.htm, numera museum och turistanläggning. Surfa runt och kolla överklassen och kolonialtiden och kolla nobelpristagarens släktträd!
Ön är numera ännu mer paradisisk, eller snarare är paradiset mer jämt fördelat. Slavättlingarna från Afrika och kontraktsarbetarna från Indien är nu majoritetsbefolkning, kineserna ganska många och européerna bara någon liten procent och olika vänsterpartier har länge haft makten. All världens religioner och kulturer, sammanlagt 1,3 miljoner människor, samsas på en yta mindre än Gotlands och man manövrar skickligt mellan stormakter och handelsblock. Man tacklar problemen med WTO och det sjunkande sockrpriset och textilkvoterna med en ökat satsning på turism, IT och handel mellan Asien och Afrika.
Mångfalden och den fantastiska bredden i språklig och kulturell kompetens är den största "naturtillgången". Här har många länder mycket att lära!
Ingrid Atlestam
Tips för den som inte fått tag på någon LeClezio, det finns fortfarande några inne på nationalbiblioteket på Mauritius och det är fler i släkten som skriver: http://www.gov.mu/portal/sites/ncb/mac/nlibrary/index.html
onsdag 15 oktober 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Och nu tar Le Clezio emot Stig Dagerman-priset i Älvkarleby. Där är man framåt!
Mats Myrstener
Skicka en kommentar