lördag 25 oktober 2008

Hur ska det gå för SSB?

Stadsbibliotekets tillbyggnad, livligt kritiserat av arkitekter och biblioteksbevarare, kommer att skjutas på framtiden förefaller det, och nu dammas också Slussen-alternativet av. Slusskarusellen som byggdes på 1930-talet behöver byggas om. Många förordar då ett nytt bibliotek vid Slussen.
Men närheten till den gamla filialen vid Medborgarplatsen är problematisk, en lösning är att isåfall flytta den till Slussen. Men problemen är väl större än så? Södermalm är norra Europas mest tättbefolkade stadsdel, en liten bostadsrätt kostar flera miljoner. Vad gäller folkbibliotek ser det dock i stort sett ut som det gjorde 1930, fast befolkningen ökat med flera hundra procent (den närmar sig snabbt 300.000).
Den första filialen, öppnad hösten 1927, låg på Götgatan i en stor lägenhet. 1939 flyttade den till nybyggda Medborgahuset. Ytmässigt har den inte förändrats sedan dess, barnavdelningen i bottenvåningen har bara blivit trendriktigt "ungdomsbibliotek". Ytterligare en liten filial finns på Södermalm, vid Hornstull ("Knivsöder" på stockholmsslang).
Något nytt på folkbiblioteksfronten har egentligen inte hänt i Stockholms innerstad sedan Kulturhusets läsesalong 1971. Problemdebatten med Asplundhuset har förts i gott och väl fyrtio år. Det utdömdes mycket tidigt som otillräckligt, och arbetsmiljön som olämplig för biblioteksarbete. De som älskar huset mest är arkitekter och konstintresserade, som knappast använder biblioteket som besökare dagligdags. Men det är en högröstad minoritet som redan lyckats misstänkliggöra den nya tillbyggnaden väsentligt. Om den nu alls blir av återstår att se.

Mats Myrstener

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl bra att det finns ett uungdomsbibliotek i Stockholm? PUNKTmedis är en inspirationskälla för alla ungdomsbibliotekarier. Besök gärna deras blogg: http://punktmedis.blogspot.com
/Erik Edwardson, ungdomsbibliotekarie i Höganäs

bisbloggen sa...

Ja självklart Erik, min dotter Pella jobbar t.o.m. där som s.k. "ambassadör". Men det har gått ut över barnavdelningen, som blivit hälften så stor nu. Det är alltså ytmässigt alldeles för litet för en stor stadsdel som Södermalm. En stor tillbyggnad behövs, men det verkar kört i Stockholm, där varje kvadratmeter är värd tusenlappar. Jag är inte heller negativ till Dieselverkstaden i sig, det är bra att den lockar till sig ungdomar. Men politikerna i Nacka låter det gå ut över de andra filialerna, bl.a. i Fisksätra. DET är snett!
Mats M