fredag 8 maj 2009

Ensidig biblioteksdebatt

Den mediala debatten om folkbiblioteken domineras av författare, vilket ger en ensidig bild av en plats där man enbart lånar skönlitteratur i bokform. Detta kan påverka såväl bibliotekens legitimitet, som politiska beslut och besökares beteende. Åse Hedemark, som i sin avhandling analyserat en rad biblioteksdebatter från 1970 och framåt, disputerar vid Uppsala universitet den 9 maj.
Vilka föreställningar om folkbibliotek kommer fram i den mediala debatten? Vilka är de mest framträdande debattörerna? Dessa frågor utgör de centrala utgångspunkterna för biblioteks- och informationsvetaren Åse Hedemarks avhandling där hon ingående analyserar ett antal biblioteksdebatter från TV, radio och dagspress. Resultaten pekar på några av de politiska, professionella och institutionella intressen som ligger bakom den argumentation om folkbibliotek som förs fram i media under perioden 1970-2006.
- Min studie visar att de främsta debattörerna i biblioteksdebatter är författare och inte biblioteksföreträdare som man kanske kan tro, säger hon.
Läs mer om Åses avhandling i kommande nummer av bis och i BiS-historiken 1969-2009 som publiceras i samband med Bok- och biblioteksmässan. Åse Hedemark är medlem av BiS styrelse/redaktionsgrupp

Inga kommentarer: