Det moderna samhället har alltid haft skuggsidor som vi inte gärna vill se. Det kan vara nätpirater, nersmutsad miljö, människoförtryck och utsugning. Det verkar som om alla våra mänskliga teknologiska framsteg har ett pris som vi inte gärna vill betala.
Fildelningsproblematiken, moralpanik eller inte, är en sådan fråga. Har vi en gång släppt lös IT-odjuret och tagit fan i båten så får vi också ro den i land. En annan kommande IT-fråga som också handlar om upphovsrätt är Googles ambitioner att publicera skönlitteratur på Internet, i full text. Säkert med stor övervikt på det anglosaxiska. Det finns fördelar med detta, men författarna ser förstås stora faror också.
Idéhistorikern Sven-Eric Liedman talar om det modernas två sidor som "hårt" och "mjukt". Den hårda tekniska utvecklingen är oerhört stark menar han, inte ens två världskrig kunde stoppa den. Religiös fundamentalism kan hindra teknisk utveckling för en tid, men knappast på längre sikt. Alla vill i framtiden ha en egen bil och en egen dator, och var finns den politiker som kan säga nej till sådant?
Den mjuka sidan kommer nästan alltid i andra hand. Moral, filosofi, social- och hälsovård är knappast något som prioriteras av våra politiker. Annars hade den offentliga sektorn förmodligen kunnat lösa arbetslöshetskrisen redan idag. Tänk så många som kunnat jobba på våra folkbibliotek till exempel?
Den hårda domen mot nätpiraterna The Pirate Bay har jämförts med protesterna mot biograferna, discoteken, kasettbanden och videogrammen, alla typiska noviteter på den moderna marknaden. Datorn har redan tagit död på skivmaskinen och brevpressen, och fler lik lär följa på teknikens soptipp. Den stationära hemtelefonen verkar leva farligt för närvarande. Liksom faxen.
Men snarare känns fildelningen och Googles nya IT-projekt som det ofrånkomliga priset av det modernas landvinningar på teknikens område. "Man vinner något – men vanligen förlorar man något istället" säger Zygmunt Bauman och citerar Sigmund Freud, som redan 1930 skrev om modernitetens faror i boken Vi vantrivs i kulturen. Med utvecklingen av Internet släpptes en informationsteknisk sunamivåg lös, en flodvåg som är omöjlig att stoppa, och som också berör biblioteken. Behovet av datorer är enormt i tredje världen, ja fortfarande saknar stora delar av Sveriges inland bredband, vilket gör det mindre attraktivt att bo där.
Jag läste i tidningen häromdagen om några kvinnor i Algeriet som startat ett bibliotek i sin hemstad. Det hade genast blivit en "mötesplats" (här är nog ordet på sin plats) med möjlighet för besökarna att läsa böcker, tidningar, låna mobiltelefon och använda internet. Så enkelt kan det också vara. Allt är trots allt inte "bedrôvligt" som Göran Tunström skriver apropå sina farföräldrar i Dals-Ed, vars ständiga kommentar till det moderna samhällets framfart var: "Dä ä för bedrôvligt!"
Mats Myrstener
söndag 3 maj 2009
Olika sidor av det ”moderna”
Etiketter:
Algeriet,
fildelning,
Internet,
IT och bibliotek,
moderniteter
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar