onsdag 2 juni 2010

Mannen utan egenskaper

Det krävs ett visst mod att inte ta ställning i den infekterade konflikten mellan Palestina och Israel, tycker en av Aftonbladets mest kuriösa kolumnister, Johan Hakelius i dagens tidning. Jag kommer att tänka på en av den tyska litteraturens mest kända figurer, och jag tänker då inte på svindlaren, den levnadsglade Felix Krull. Nej snarare Robert Musils romanhjälte Ulrich, som i fyra tjocka romaner betitlade Mannen utan egenskaper driver den fåfänga linjen att aldrig engagera sig, aldrig ha en åsikt, och aldrig ta ställning.
Tiden är 1914 och förspelet till Första världskriget. Ulrich kan som den cyniske och välmående betraktaren bekvämt stå vid sidan om och bese extremister från båda sidor anklaga varandra och samtidigt kapprusta inför katastrofen som utbryter i slutet av juni, när det berömda skottet avfyras i Sarajevo.
Musil levde före kriget på ärvda pengar, han deltog också i kriget som officer i den österrikiska armén. Han förlorade hela sin förmögenhet i turbulensen efter kriget, och framlevde, till skillnad från Johan Hakelius, restren av livet i fattigdom.
När han dog 1942 var bara de fyra första delarna av romanverket färdiga. Men det är känt att Ulrich till slut tvingades engagera sig, det är när han blir djupt förälskad i sin egen halvsyster Agathe. Tillsammans begår de självmord, samma dag som skottet i Sarajevo avlossas. Ulrichs nederlag var en hel världsdels tragiska öde personifierad.
På 1970-talet skickade Günter Wallraff ett avsnitt ur romanserien till ett stort tyskt förlag, under eget namn. Texterna refuserades bryskt, och författaren (Wallraff) åthutades för att ha skickat in sådant "opublicerbart skräp".
Mats Myrstener
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/johanhakelius/article7228675.ab

1 kommentar:

fredrik montelius sa...

Detta är, jämte Prousts stora romansvit, min favoritbok.