torsdag 9 september 2010

Åter till Lettland, via Uppdrag granskning

Uppdrag gransknings avsnitt om "Euro-orphans" (finns på SVT Play t.o.m. 15/1 2011) väckte reaktioner, på vitt skilda håll. Det handlar om barnen som lämnas av föräldrar som reser till andra länder för att arbeta när försörjningsmöjligheterna hemma blivit svåra. Programmet sätter problematiken i relation till RUT-avdraget och undrar: ”Vad vet du om din städerskas barn?”. Avsnittet besvarar knappast alla frågor men sätter fingret på en öm punkt där en nationell skattepolitik möter internationell arbetsmigration.

Delvis fördjupande läsning hittar du i nr 129-130 av tidskriften Arbetarhistoria (fritt tillgänglig som pdf), där Dorothy Sue Cobble och Emma Strollo i varsin artikel diskuterar hushållsnära tjänster historiskt och över nationsgränserna.

En detalj från programmet är värd att nämna just här: av de lettiska kvinnorna som nu städar i Stockholmstrakten hade en tidigare arbetat 26 år – som bibliotekarie.

Det skulle med andra ord vara intressant att få veta mer också om bibliotekariernas situation i Lettland.

Jag har tidigare nämnt bygget av det nya lettiska nationalbiblioteket. Det börjar visst bli bråttom, i juni kollapsade golvet i ett av de gamla bokmagasinen och fler än tusen böcker föll ner i en fuktig källare och skadades. Enligt ett nyhetsmeddelande (med bilder) från biblioteket.

Kalle Laajala

1 kommentar:

Mats M sa...

Tänk att Lukas Moodyson var så tidigt ute med detta, se filmen Mammut! En eloge till en duktig regissör!