onsdag 8 september 2010

IFLA-fynd

I IFLA-vimlet snappade jag en liten folder med siffror om USAs bibliotek och hittade en hel del imponerande, som att 59% av de vuxna har lånekort och att "återbäringen" på varje dollar investerad i bibliotek är nästan 350% och att biblioteken tar ansvar för att överbrygga såväl digitala som andra klyftor.
Kolla vidare här "Quotable Facts about America´s Libraries 2010."

Så för en gångs skull uppmanar bisbloggen, lär av USA! Klyftiga bibliotek motverkar klyftor!

Ingrid Atlestam

2 kommentarer:

Mats M sa...

En anledning till uppgången, som jag läst i BBL, är att många fattiga går till biblioteket för att använda datorerna när man söker jobb. Då får man också automatiskt ett lånekort när man skriver in sig. Sätter onekligen frågan "Vad är ett bibliotek?" i nytt ljus.
Inget fel i det, det överbryggar nog samtidigt de digitala klyftorna. I USA skäms man inte heller för att gå till biblioteket med alla möjliga triviala korsordsfrågor, referensarbetet är mycket mer utvecklat än i Sverige, tror jag.
Min svägerska i Norsjö har berättat att biblioteket där fungerar som allt möjligt, turistbyrå, arbetsförmedling, studievägledning. Och på min frus bibliotek säljer man allt möjligt skolmaterial, samtidigt som man ska klara det vanliga biblioteksarbet förstås. För kommunen (eller skolan) handlar det främst om att spara pengar.

Unknown sa...

visst i USA såväl som i Sverige går man till biblioteket när andra sviker, det blir i många fall sista möjligheten, när fritidsgården stängt, medborgarkontoret och annan offentlig service lagt ner, när skolbibliotek saknas, när arbetsförmedling, bank, försäkringskassa etc hänvisar till nätet, ja uppräkningen kan göras hur lång som helst på vad biblioteken används till idag som i många fall borde skötts av andra instanser, men i andra fall är faktiskt folkbibliotek en genial lösning och det borde vi vara bättre på att tala om för dem som fördelar de minskande offentliga medlen.
Nu fyller biblioteken massor av behov av vitt skilda slag i "tysthet" och utan att egentligen ha resurser därtill.
Men givetvis får det inte bli en allmän diversehandel där personalen kvackar i allt möjligt. Vi måste vara proffs på det vi gör och veta varför vi gör det.