tisdag 18 januari 2011

Politiskt styrda bibliotek (Nacka)

Igår svarade Annina Rabe på moderaten Tobias Nässéns inlägg i SvD. Nässén skrev bl.a.
"Biblioteken i Nacka får sin ersättning baserat på utförda prestationer när det gäller antalet besök, utlån och öppettider. Med grund i bibliotekspersonalens kompetens har en tydlig styrning bidragit till att Nackaborna är bland landets flitigaste biblioteksbesökare."
Om nu verksamheten fungerar så bra, varför då omorganisera och ändra kan man fråga sig?
Annina Rabe skriver i sitt inlägg att en "tydlig styrning" av politiker inte är en god grund för en fri biblioteksverksamhet.
Dessutom: kan verkligen politikerna "styra" ett företag som Dieselverkstaden AB? Är inte det ett flagrant brott mot aktiebolagslagen?
Mats Myrstener

2 kommentarer:

Umebon sa...

Kolla in www.umebiblioteket.wordpress.com

En bred majoritet i Umeå Kommunfullmäktige har tagit beslut att bygga ett kulturhus och därmed flytta stadsbiblioteket till en sämre plats enligt alla utredningar som gjorts i frågan. Opinionen är emot, bibliotikarierna har varit negativa.

hemsidan är skapat av några individer som vill sprida information om frågan och bristen på medborgarinflytande i processen som försämras bibliotekets förutsättningar på flera plan. Skriv jättegärna om detta på er blogg och i er tidning!

Mats M sa...

Bra initiativ. Måste kolla Västerbottens folkblad på mitt jobb och se vad de skriver, det här kände jag inte till. Som gammal umebo är jag uppvuxen med biblioteket, t.o.m. när det låg öst på stan, före dagens utmärkta läge vid Rådhusesplanaden. Man kan väl misstänka att det rör sig om att spara pengar, och att man vill slå ihop olika verksamheter på ett ställe. Få stadsbibliotek har en så central placering som i Umeå, det har verkligen varit en "mötes-plats"!