torsdag 23 juni 2011
Carl Bildt - världsresenär
(Håkan Lindgren sammanfattar Carl Bildts twittrande i Uppsala Nya Tidning Kultur 22/6, som Aftonbladet puffade för idag.)
Säg mig vad du läser och jag ska säga vem du är
Böckerna brukar karakteriseras som ultraliberala, alternativt "tokanarkistiska". Jag har ett annat förslag, portugisiske världsförfattaren Pessoa har skrivit en liten novell, "Den anarkistiske bankiren", på samma tema, "bara den med tillräckligt mycket pengar på banken är riktigt oberoende". (Alternativt den som inte äger något alls, typ Jesus eller Buddha då.)
Jag tror varken Håkan Juholt eller Fredrik Reinfeldt är särskilt roade. Vi får hoppas att Annie inte blir vald till ny ordförande för lilleputtpartiet Centern.
Ingen talar om Argentina
Idag har Argentina en av Sydamerikas högsta ekonomiska tillväxter, och det utan utförsäljning av sin offentliga sektor, sänkta löner, och försämrad välfärd.
2003 betalade Argentina tillbaka hela sin utlandsskuld, och avbröt allt vidare samabete med Internationella valutafonden. Som min farfar brukade säga (och det gäller än, åtminstone i ekonomiska frågor): "Själv är bästa dräng".
Om detta skriver Jon Weman i Aftonbladet på kultursidan, dagens datum.
Nacka lägger anbud på två bibliotek
onsdag 22 juni 2011
Vi lever i ett klassamhälle
Vi lever alltså i ett klassamhälle fortfarande, ett - låt oss kalla det - två-tredjedelssamhälle.
Och den som tiger, samtycker, eller?
För de som inte har någonstans att åka på sommaren (Stockholms kommun har t.ex. dragit in bidragen till populära kolonistugorna på Barnens ö) finns snart bara två icke-kommersiella alternativ - kyrkan och biblioteket - att gå till. Ett starkt argument för att biblioteket måste ha öppet även på sommaren!
lördag 18 juni 2011
Sommarboktips
Philip Bounds: Orwell and marxism : the political and cultural thinking of George Orwell (IB Tauris)
Lesley Hall: The life and times of Stella Browne, feminist and free spirit (IB Tauris)
The Actuality of Walter Benjamin. Edited by Laura Marcus and Lynda Nead (Lawrence and Wishhart)
Benjamin Kohl, Linda Farthing, Felix Muruchi: From the mines to the streets : a Bolivian activist’s life (University of Texas press)
Pierre Broué: Trotskij : en biografi (Carlssons)
Benedict Anderson: Under three flags : anarchism and the anti-colonial imagination (Verso)
Rosa Luxemburg: Socialism or barbarism? : selected writings (Pluto press)
Unemployment and Protest : new perspectives on two centuries of contention. Edited by Matthias Reiss and Matt Perry (Oxford university press)
Global economy contested : power and conflict across the international division of labour. Edited by Marcus Taylor (Routledge)
Kieran Allen: Marx and the alternative to capitalism (Pluto press)
Ulrika Holgersson: Klass : feministiska och kulturanalytiska perspektiv (Studentlitteratur)
Mats Myrstener
fredag 17 juni 2011
Författare från Kristianstad
Detta för att komma in på vad detta inlägg skulle handla om, nämligen en puff för bokfestivalen i denna skåne-
metropol (Kristianstad), som hålls 1-3 september, med deltagande bl.a. av ryktbare norrmannen Karl-Ove Knausgård. Se på Facebook:
http://www.facebook.com/event.php?eid=126861014061756
(Av Hellström har jag faktiskt läst hans mest kända roman, "Snörmakare Lekholm får en idé", en rolig småstadsroman i Hjalmar Bergman-tappning. Hur många bibliotek har idag något av Hellström? Eller av Hjalmar Bergman?)
Mats Myrstener
Folkets park får bokhörna
http://www.boktipset.se/blogg/boktipset/50324
Mats Myrstener
tisdag 14 juni 2011
Kampen går vidare?
Förutsätter att alla bibliotek idag och ett tag framöver skyltar med alla de böcker som blev ett av resultaten av det som går under rubriken "Göteborgskravallerna". En bok som jag gärna vill lyfta fram och som jag hoppas alla bibliotek köpt är Deltagänget av Salka Sandén, en anarkisttjejs inifrån berättelse , som skapar förståelse för hur man tänkte i den gruppen och en gripande skildring av den fängelsetid som blev resultat för hennes del. Över femtio demonstranter dömdes men ingen polis, fast de sköt skarpt.
Dags för antiglobaliseringsrörelsen att ta nya tag, en ny Attac mot det internationella kapitalet?
Ingrid Atlestam
ps Detta med 21 Herculesplan med miljondals dollar måste väl vara en skröna? Eller är det den nya formen av planekonomi?
måndag 13 juni 2011
Mormor lämnade alltid sina böcker i tid
Även Bengt Ohlsson i DN gick på folkbiblioteket (hittar inte kåseriet i DN Sthlm nu), nämligen Matteus församlingsbibliotek i Stockholm, ett av de få i hela Sverige tror jag som fortfarande finns i sina urspungliga lokaler från 1907, komplett med jättedisk, träpanel och slutna hyllor, som det var förr. (Men idag har man flyttat ut böckerna förstås.) I Stockholm introducerade Valfrid Palmgren våra dagars öppna hyll-system först på Gustav Adolfs församlingsbibliotek, och sedan på Stockholms barn- och ungdomsbibliotek 1911.
Matteus församlingsbibliotek är fortfarande öppet i en lägenhet nära Matteus kyrka. Man lär ha en rejäl samling tummade deckare, som en av prästerna skänkte till biblioteket! Man bjuder regelbundet in författare till bok- och uppläsningskvällar
Mats Myrstener
fredag 10 juni 2011
Inlägg nr 900 på bisbloggen! Vi vill helst bo på landet
I en undersökning har 70 % av flickor/kvinnor mellan 15-29 år svarat att de gärna skulle vilja bo på landet. Gärna kombinerat med ett jobb i stan, men ändå.
Det är ju stick i stäv med den uppfattningen man får i media, eller har jag fel? Alltså media som kännetecknas av kändisjournalistik, livsstilsråd, stadsskildringar i film och dokusåpor, och intelligensbefriade mode- och shopping-
bloggar.
Svårigheten är förstås att större delen av svensk landsbygd (till skillnad från länder som t.ex. Rwanda) saknar bredband, fungerande kommunikationer, infrastruktur, kulturutbud, skolor, riktiga fackbutiker, eller för den delen bokbussar eller biblioteksfilialer. "Låt hela Sverige leva" är en slogan som inte ens centerpartiet talar så högt om längre.
Utvecklingen är ju snarare tvärtom mot vad de flesta önskar: en allt större koncentration till några få tätorter med alla dess tillhörande problem, nedsmutsning, dålig miljö, segregering, klassklyftor, trängsel, vantrivsel, anonymisering, ensamhet.
Det är ett globalt problem, som kommer att leda till allt större framtida katastrofer. Och som går stick i stäv med vad folk egentligen vill ha.
Med detta braskande inlägg (det 900:e på den allt mer växande bisbloggen) stänger åtminstone denne redaktör spalten för en kommande, som jag hoppas, skön semester på landet.
Läst i senaste DIK-Forum
T.ex. att många kontorsanställda bara använder två timmar om dagen till effektivt (golv)arbete. Anledningen är enligt en tidsstudie av konsultföretaget Ming Company/Prevent, "möten, mejl, organisations-
verksamhet och förflyttningar". Låter som hur många upplever sitt arbete på Stockholms stadsbibliotek idag tycker jag.
"Ta tillbaka kontrollen över knappandet" menar några aktivister som kallar sig "Vi är störda", med hemsidan http://www.viarstorda.se/. De talar om internet- och facebookberoende, att ständigt vara "uppkopplad", och motgiftet: stäng av datorn, läs en bok, träffas personligen på café eller i en bokklubb, istället för över nätet.
"Och istället för att skriva till dem - gå hem till folk istället."
Låter som en alldeles utmärkt (men väldigt omodern) idé tycker jag. Mer personal på biblioteket istället för datorer, fler personliga kontakter!
"Bibliotekarier skaffar inte barn" lyder en annan rubrik, vilket låter oroväckande. "12 tecken på att du lider av stress" en annan. Lägg in litteraturläsning på schemat som en naturlig del av svenskämnet, tycker en skolbibliotekarie. Samt att Pippi Långstrump minsann hade föregångare inom den förbisedda 1930-tals-barnlitteraturen. Forskaren Eva Wahlström nämner t.ex. danskan Karin Michaëlis och svenskan Ester Blenda Nordström. Nytt för mig.
Mats Myrstener
torsdag 9 juni 2011
Colin Crouch, Postdemokrati och Nackamodellen
Jag har läst en bok som heter Postdemokrati av en statsvetare vid namn Colin Crouch. Författaren belyser hur demokratin i västvärlden håller på att urholkas. Vi har fortfarande demokratins institutioner men de demokratiska krafterna är allt mindre livskraftiga och samhället blir alltmer dominerat av ekonomiska eliter. Därför använder Crouch prefixet ”post” när han pratar om demokratin i vår tid. Det offentliga fungerar alltmer som en stöttepelare åt en marknad i kris snarare än något som skall tillgodose befolkningen med välfärdsjänster och sociala reformer. Exempel på detta kan vi ju lätt få i Europa efter finanskrisens härjningar.
I kapitel 5 ”Postdemokrati och medborgarskapets kommersialisering” lyfter Crouch frågor som är extra relevanta för oss som jobbar på bibliotek. Relationen mellan medborgare och det offentliga blir i vår tid alltmer omvandlat till relationen mellan ett företag och en kund. Crouch menar, med rätta tycker jag, att detta är en del i de processer som urholkar demokratin. Han redogör även tydligt för hur offentligheten i postdemokratin konstruerar marknader av saker som egentligen inte är det – och här är det lätt för oss att tänka oss Nackamodellen med sina konstruerade mått av utlån, besök och öppettimmar. Detta är sällan en bra idé menar Crouch:
…förvanskning uppstår med de konstlade försöken att skapa indikationer som fungerar som motsvarigheter till priser. Denna praxis har blivit vanlig i de skuggmarknader som utvecklats i många offentliga servicesammanhang. Syftet har varit att undvika vissa av de problem som är förknippande privatisering, men samtidigt dra nytta av vissa fördelar på marknaden. När marknaden är virtuell på så vis att det egentligen aldrig sker något utbyte av varor och tjänster, blir frestelsen stark att som indikationer använda sådant som är lätt att mäta snarare än kvaliteten på den vara eller tjänst som är kärnan i verksamheten. Därmed finns det en risk att tjänsteutförarna koncentrerar sig på de delar av arbetet som indikationerna omfattar och börjar försumma andra delar, inte därför att de skulle vara mindre viktiga, utan därför att de är svårare att mäta. /…/ Om det som mäts faktiskt inte är det som är viktigast, vilket mycket väl kan vara fallet, så kan effektiviteten rentav minska. Detta kan man hantera genom att öka antalet indikationer, vilket i sin tur leder till överbelastning och orimlig komplexitet. (s. 95)
Jag kan rekommendera en läsning av Postdemokrati för den som är intresserad i förhållandet mellan offentlig verksamhet och kapitalintressen. Crouch är egentligen inte speciellt radikal men har en skarp problemformulering. Man nickar ofta igenkännande.
Tobias Willstedt
måndag 6 juni 2011
Besök den anarkistiska bokmässan
Se vidare länken http://www.anarchistbookfairsweden.se/
Vargas Llosa hyllar Humala
Mats Myrstener
källa: dn.se
Heder åt tysk kärnkraftspolitik!
verk till 2022, så när som på ett. Kanhända har man där äntligen tagit till sig Ulrich Becks bestseller "Risksamhället" från 1986 och det gläder en gammal kärnkraftsmotståndare. För antikärnkrafts-
rörelsen är det den största framgången på decennier. En tröst för tigerhjärtan alltså: att motstånd lönar sig alltid.
Juholt kritiserar Nacka-entreprenad
"Juholt var mycket kritisk mot de som hävdar att politiken inte ska lägga sig i utan vill överlåta allt mer till marknaden.
– Det reducerar oss till kunder på en marknad i stället för
medborgare. Senaste exemplet på nyliberal idéfattigdom är att man i Nacka vill sälja ut biblioteken. Det är fel tänkt! I stället ska vi ha en social investeringspolitik, där vi investerar i varandra, tar vara på varandra, satsar på skolan och ser livslångt lärande som en självklarhet."
http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarekommuner/Nacka/Vart-parti1/Hakan-Juholt-lockade-fram-solen-pa-Nyckelviksdagen/
(uppsnappat på Biblist från kollega Jan Sczepanski)
lördag 4 juni 2011
Författarpenningen i vågskålen
Det handlar om den pågående förhandlingen om författarpennningen (biblioteksersättningen) som är grundbulten i det informella avtal mellan staten-kommunerna och författarna. Författarna kräver att ersättningen ska indexregleras, avgiften 132 öre per boklån har minskat i reella tal under hela 2000-talet. Kulturministern vägrar att höja ersättningen på en treårsbasis.
Tack vare avtalet finns i Sverige inte den konflikt med författare, översättare och illustratörer som inte vill låta biblioteken låna ut sina böcker gratis, som finns i andra EU-länder.
Men med en kulturminister som verkar ointresserad av både kultur och bibliotek (hon har dessutom prickats två gånger i konstitutionsutskottet för att hon lagt sig i SR:s public servicefunktion), så verkar frågan om biblioteksersättningen svårlöst. En regering som prioriterar skattelättnader framför allt annat är ju i högsta grad kulturfientlig.
Mats Myrstener
fredag 3 juni 2011
Biblioteket bör värna om demokratin
Folkbiblioteken har traditionellt varit ett - visserligen informellt - redskap för att förmedla tankar om demokrati - ja i själva konstruktionen ligger en starkt demokratisk tanke om fritt åsiktsutbyte, åsiktsfrihet, och yttrande- och tryckfrihet.
Det är kanske dags att börja understryka dessa ideal igen?
Mats Myrstener
onsdag 1 juni 2011
Bokcirklar är inne
Problemet är väl bara att man med bokcirklarna bara når de som redan läser. Jag tänker på det när jag ser idealisten Gareth Malone på TV som med fantastisk entusiasm får en hel klass engelska skolpojkar att börja läsa skönlitteratur och storma till biblioteket. Pojkar som i de flesta fall aldrig öppnat en sådan bok tidigare.
Entusiastiska lärare kan nå fantastiska resultat, men om man inte satsar mer på skolbiblioteken så faller engagemanget platt.
De läsande kvinnorna bär upp bokcirkelhaussen. Men fackföreningsrörelsen borde skjuta till pengar, bildningsförbunden likaså, och Stockholms stadsbibliotek borde engagera skolbiblioteken att samarbeta.
Vem ska annars förklara för våra skolbarn att Den allvarsamma leken är en sådan fantastisk bok som både beskriver köttets lust och själens obotliga ensamhet?
Mats Myrstener