"Varför vill kulturministern urholka värdet av boklånen", undrar 17 författare i ett upprop idag i Svenska dagbladet (ännu ej på nätet)?
Det handlar om den pågående förhandlingen om författarpennningen (biblioteksersättningen) som är grundbulten i det informella avtal mellan staten-kommunerna och författarna. Författarna kräver att ersättningen ska indexregleras, avgiften 132 öre per boklån har minskat i reella tal under hela 2000-talet. Kulturministern vägrar att höja ersättningen på en treårsbasis.
Tack vare avtalet finns i Sverige inte den konflikt med författare, översättare och illustratörer som inte vill låta biblioteken låna ut sina böcker gratis, som finns i andra EU-länder.
Men med en kulturminister som verkar ointresserad av både kultur och bibliotek (hon har dessutom prickats två gånger i konstitutionsutskottet för att hon lagt sig i SR:s public servicefunktion), så verkar frågan om biblioteksersättningen svårlöst. En regering som prioriterar skattelättnader framför allt annat är ju i högsta grad kulturfientlig.
Mats Myrstener
lördag 4 juni 2011
Författarpenningen i vågskålen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar