fredag 10 juni 2011

Inlägg nr 900 på bisbloggen! Vi vill helst bo på landet

En nyhet i kvällens TV-Aktuellt skulle jag vilja beteckna som närmast sensationell:
I en undersökning har 70 % av flickor/kvinnor mellan 15-29 år svarat att de gärna skulle vilja bo på landet. Gärna kombinerat med ett jobb i stan, men ändå.
Det är ju stick i stäv med den uppfattningen man får i media, eller har jag fel? Alltså media som kännetecknas av kändisjournalistik, livsstilsråd, stadsskildringar i film och dokusåpor, och intelligensbefriade mode- och shopping-
bloggar.
Svårigheten är förstås att större delen av svensk landsbygd (till skillnad från länder som t.ex. Rwanda) saknar bredband, fungerande kommunikationer, infrastruktur, kulturutbud, skolor, riktiga fackbutiker, eller för den delen bokbussar eller biblioteksfilialer. "Låt hela Sverige leva" är en slogan som inte ens centerpartiet talar så högt om längre.
Utvecklingen är ju snarare tvärtom mot vad de flesta önskar: en allt större koncentration till några få tätorter med alla dess tillhörande problem, nedsmutsning, dålig miljö, segregering, klassklyftor, trängsel, vantrivsel, anonymisering, ensamhet.
Det är ett globalt problem, som kommer att leda till allt större framtida katastrofer. Och som går stick i stäv med vad folk egentligen vill ha.
Med detta braskande inlägg (det 900:e på den allt mer växande bisbloggen) stänger åtminstone denne redaktör spalten för en kommande, som jag hoppas, skön semester på landet.

Inga kommentarer: