Läs Bengt Wahlström: Guide till det virtuella samhället. Trender i maktkampen mellan den verkliga och den virtuella världen (2007) och du inser att det finns ingen tid att vara 68-nostalgisk utan nu gäller det att hänga med in i nya världar.
När nio av tio ungdomar och mer än varannan vuxen använder internet dagligen står vi inför en ny verklighet. Nya arenor och mötesplatser skapas och individen i olika roller (konsument, användare, väljare eller medborgare) är på väg att verkligen ta makten.
Boken handlar om hur denna maktkamp mellan den verkliga och virtuella världen utvecklas och vilka konsekvenser den får på många olika områden i samhället.
Första delen innehåller en genomgång av de fyra olika arenor som tillsammans bildar det virtuella samhället:
Bloggarna
Sociala nätverk och media som MySpace, YouTube och Facebook
De virtuella världarna med Second life i spetsen
De kollaborativa systemen som Wikipedia och Amazon, där alla bidrar, medvetet eller omedvetet med sin kunskap
Andra delen tar upp hur det virtuella samhällets framväxt påverkar olika delar av vårt "riktiga" samhälle. De områden som avhandlas är:
- Politik
- Kultur, media och underhållning
- Reklam och marknadsföring
- Handel och konsumtion
- Innovation och produktion
- Bank och finans
- Vård och omsorg
- Skola och utbildning
- Företagssektorn
Boken avslutas med en diskussion kring Makt 2.0 som en gemensam beteckning för den kraft som det virtuella samhällets olika arenor tillsammans utgör. Vem äger denna makt och vad kan den användas till?
Vad gäller kultur är boken rätt mager, men för övrigt ger den rätt hisnande perspektiv på vad som eventuellt håller på att hända i såväl "real life" som i det virtuella och framförallt förhållandet mellan dessa världar.
Bibliotek nämns givetvis inte, men troligen anser författaren att det är något som tillhör en snabbt försvinnande verklighet. Men skulle inte biblioteken även i detta avseende kunna vara en mötesplats mellan olika världar?
Läs , begrunda och diskutera!
Ingrid Atlestam
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Folkbiblioteket måste hitta sin egen profil i denna nya "modernitet". En är att stödja alla de informationssvaga som inte bloggar och förverkligar sig på nätet.
En är att slå vakt om den kunskap som olikt wikipedia är sanktionerad av forskning och vetenskap. Där uppslagsverk och facklitteratur värderas högre.
En är förstås att tillhandahålla bra skönlitteratur.
Det ena goda utesluter inte det andra.
Säkert finns fler uppgifter?
Mats
Skicka en kommentar