onsdag 22 april 2009

Storebror i Marseille

Var i Marseille i helgen och besökte bland annat stadens rätt så nya stadsbibliotek, invigt 2004,en heltrendig enormt påskostad skapelse i glas, stål och betong. Biblioteksmäsigt tämligen traditionellt, trista stålhyllor, inga automater utan långa köer, mycket folk och ett helt kompani vakter i slips och mörk kostym och liten snäcka i örat, som kollade alla redan i entrén.
En av mina reskamrater dristade sig till att ta ett foto och genast kom en av dessa allvarliga herrar. Hon fördes till vaktkontoret och fick skriva på papper att inte använda fotot för annat än privat bruk. Sedan fick hon en demonstration av det magnifika kontrollsystemet, fick se hur man på en mängd monitorer kunde zooma in varje vrå och se vad folk plockade ut ur hyllorna och vad de satt och läste och skrev och om de strök under i bibliotekets böcker! Upptäcktes något otillbörligt, som äldre dam användande kamera, så kontaktades närmaste vakt för omedelbart ingripande.
Låga trösklar, tillgänglighet, välkomnande näää, men öppet till nio både lördag och söndag och fullt av folk. Var det bra så?

Ingrid Atlestam

Inga kommentarer: