BBL redovisar i senaste numret en rapport från Barnombudsmannen som borde kännas lite omskakande. Bara vart fjärde barn av 750 tillfrågade tycker att de behandlas med respekt när de besöker bibliotek eller fritidsgård, och bara vartannat barn som besöker vårdcentral. "Tilltron till vuxna utanför hemmet och skolan är låg" konstaterar rapporten.
Samtidigt skriver BBL att Veberöd som första bibliotek i Lunds kommun ska pröva det nya konceptet med "personallöst bibliotek". Biblioteket kommer inte att vara öppet dygnet runt men på kvällarna, och ska övervakas med kameror. Barn och ungdomar kommer inte alls att släppas in på kvällarna, de får nöja sig med skolans bibliotek på dagtid.
(Vilket får mig att tänka på Stockholms stadsbibliotek 1928. Då var åldersgränsen för tillträde till vuxenavdelningen i Rotundan 17 år.)
Man skapar en rad nya och väldigt delikata problem känns det som. "Bland bibliotekets vanliga besökare är känslorna än så länge mest negativa", rapporterar BBL.
Ett radikalt förslag: Låt åtminstone någon pigg pensionerad bibliotekarie arbeta gratis i biblioteket på kvällen. Jag tror det skulle uppskattas av besökarna. Och bli ett sällskap för Securitas-vakten.
Mats Myrstener
fredag 15 maj 2009
Är barn ovälkomna på biblioteket?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Hej Mats!
Att säga att barn inte alls kommer att släppas in på kvällarna är att förvränga sanningen. Vi har öppet till 19 tre kvällar i veckan och till 17 två kvällar och då kommer barn och unga vara precis lika välkomna som förut. Jag har tidigare kommenterat ett inlägg av Peter Alsbjer, länsbibliotekarie i Örebro, som ser samma problematik som du. Du kan läsa mitt svar på vår blogg under rubriken "Våra barn och ungdomar är lika välkomna som förut" http://bloggioteket.blogspot.com/search/label/Mer%C3%B6ppna%20biblioteket
Har du några funderingar får du gärna höra av dig.
/Sara Mauritzon
Tack för kommentaren, jag såg den först nu!
Mats M
Skicka en kommentar