Den legendariske bibliotekschefen i Malmberget, Adolf Henriksson, satte upp den amerikanske företagskonsulten Kennings 31 teser till allmän beskådan i biblioteket i Malmberget . Utifrån dessa teser var det meningen att LKAB skulle styras enligt militärt mönster. Avslöjandet av teserna var en utlöstande orsak till den vilda strejk som bröt ut för idag 40-år sedan. Även Sara Lidmans bok Gruva spelade stor roll för strejken i malmfälten 1969. Sara Lidman skänkte självklart arvodet från pocketupplagan till strejkkassan.
Var finns dagens Adolf och Sara, författare och bibliotekarier som står upp mot orättvisor och sprider och ger röst åt det obekväma, det alternativa , det som kan förändra samhället och motverka de ökande klyforna?
Vilka bilder av verkligheten får en chans i mediabruset i dagens användarorienterade bibliotek?
Vad erbjuder vi egentligen brukarna att orientera sig i?
Ingrid Atlestam
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Ja vi erbjuder ju faktiskt Lena Sundström och Gellert Tamas. Men sanningen är kanske den att dagens bibliotekarier är alltför upptagna av att läsa deckare och skaffa sig en anständig medelklasstillvaro för att över huvud taget ha tid med att tänka på orättvisor som inte rör dem själva.
Skicka en kommentar