torsdag 7 januari 2010

Kära folkbibliotek, vart tog du vägen?

Det frågar sig Joacim Hansson, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Linnéuniversitetet, i en artikel i decembernumret av OLM, Ordfronts litterära magasin Han kritiserar den ideologi som ligger bakom t ex Malmö Stadsbiblioteks policydokument "My Darling library" och satsningen på stora centrala bibliotek som multimediala upplevelesecentrum medan man monterar ner biblioteksverksamheten i förortena, även Göteborg används som exempel på en utveckling som riskerar folkbibliotekstankens sociala och demokratiska grundvalar.

Ingrid Atlestam

1 kommentar:

Karin. E sa...

Jag har inte läst den artikeln än, men ibland känns det som att en del av bibliotekschefer helst av allt skulle vilja vara generaldirektörer istället och inte alls är intresserade av vad det egentligen handlar om, som att vara folkbildare eller kulturförmedlare. De vill lyfta fram sig själva och sina egna idéer som om det vore religiösa teser.
Eller för all del om man skall utrycka sig mer kommersiellt; de är inte rädda om sitt varumärke. Om skillnaderna mellan bokhandel och bibliotek blir alltför för små så är det nog i första hand folkbiblioteken som kommer att förlora på det. Den som lever får se.