lördag 9 januari 2010

Upp till kamp för läsandet!

Medianeutral ska den reviderade bibliotekslagen vara enligt kommande förslag( senaste BBL). Medan den ena larmrapporten efter den andra konstarerar att läsförmågan hos såväl barn som vuxna blir allt sämre, här ett dagsfärskt exempel från Expressen, så föreslås folkbiblioteken svika sitt huvuduppdrag, att vidmakthålla och utveckla läsandets konst. Detta eftersom det är med ord och text som vi diskuterar, inhämtar kunskap, vidareförmedlar, förhandlar, lär känna varandra, skapar förståelse och fattar beslut, ja demokratin och hela samhället och dess utveckling bygger på språklig kommunikation.
Visst kan en bild säga mer än tusen ord, men du behöver orden när du ska berätta det!
Bibliotekarie, bliv vid din läst!

Ingrid Atlestam

5 kommentarer:

Anna-Stina Axelsson sa...

Nu förstår inte jag. Hur skulle en medieneutral bibliotekslag bidra till att "folkbiblioteken sviker sitt uppdrag"? Redan idag är det ju gratis att ta del av de flesta medietyper vid biblioteken, även om några tar en avgift för t ex film.

Är inte den språkliga kommunikationen grunden för nästan all kommunikation? Pantomim, bildkonst, skulptur och instrumentalmusik undantagen.

Anonym sa...

Vad menar vi med medium?

Språklig kommunikation är förvisso helt oberoende av text, men textmediet ger möjligheter som inte kan jämföras med andra medier. Kognitionsforskare pratar om "extern kognition", d.v.s. att vårt eget tänkande sker i interaktion med omvärlden, och det är där jag menar att texten ger möjligheter som inte finns i andra medium; texten och läsandet (som även kan ske genom att lyssna) är bland det mest angelägna vi har.

Jag menar inte att annan kommunikation är sämre än text, men text och läsande hjälper oss att utveckla oss själva på ett sätt som inte film gör, och därför bör biblioteken prioritera textmediet. Av den anledningen skulle en medieneutral bibliotekslag kunna vara olycklig, men jag är osäker på vad som egentligen menas med förslaget.

Unknown sa...

Vad jag menar och som ju blir slutsatsen ur såväl Jakobs som Anna-Stinas inlägg, är att det bör finnas en skrivning i bibliotekslagen som säger att biblioteken ska prioritera det skrivna ordet ( såväl digitalt som analogt och i uppläst form) framför t ex bild, musik, spel, gångstavar, kulturaktiviteter med mera. Allt detta andra är givetvis åxå bra om biblioteket har utrymme för, men det är inte det primära.

Kristian S. sa...

För att göra en dålig liknelse kan man säga att litteraturen är bibliotekens bas medan TV-spel, filmer etc. är dess överbyggnad!

Unknown sa...

Nja, knappast en överbyggnad hellre utbyggnad, när det är ekonomiskt möjligt. För detta med överbyggnad är för mig en marxistisk term, inte den övervåning man gärna bygger till när pengar finns i mer sydliga länder.
Alltså, gärna bild och musik men först ett rejält textbestånd!