lördag 17 september 2011

Ryktet om pappersbokens död är betydligt överdrivet


Säga vad man vill om senaste numret av BBL, men redaktören Henriette Zorn skräder verkligen inte på orden när det gäller folkbibliotekens nuvarande läge. Katastrof, är ordet.
Filialer läggs ner eller säljs ut, värst tydligen i Växjö och Nacka just nu, personal som går lågavlönad på knäna, som sällan får uppmuntran (utom av låntagarna förstås) och som ständigt utsätts för chefernas omorganiseringar, vars syfte är att spara pengar och få de anställda att arbeta ÄNNU MER, för samma lön. Och besöks- och utlåningssiffrorna går bara ner, sen får Chefen i Strängnäs tycka vad han vill om det.
I Svensk bokhandel läser jag dock om pappersbokens ställning i USA, där den är på frammarsch. Det gäller nog tror jag på alla kontinenter utom möjligtvis i Europa. I USA ökade bokförsäljningen 2008-2010 med 5,8 procent, e-böckerna står bara för 6,4 procent av handeln. Och då är det ändå 114 miljoner sålda e-böcker till ett värde av 5,5 miljarder kronor.
Tillväxten på näthandeln för böcker var i USA 68 procent.
Alltså: globalt sett är knappast boken på tillbakagång, vare sig i USA, Kina, Brasilien eller Sydafrika. Och tittar jag mig omkring i bussen eller på tåget så visst ser man en och annan läsplatta, men tio gånger fler (ofta kvinnor) som läser böcker.
Det måste vara förpackningen som är så genial. Eller hela "konceptet"?
Mats Myrstener

1 kommentar:

Mats M sa...

Men aldrig får man vara riktigt glad, för i senaste numret av Svensk bokhandel har siffrorna för 2011 i USA kommit, och då är det en nedgång på 4 procent igen, ack ja. Fort- sättning följer ...